De druivensoorten van Piemonte

De beroemdste wijn uit Piemonte is zonder twijfel de Barolo, genoemd naar het gelijknamige stadje iets onder Alba. Twee derde van de wijnen van Piemonte is rood. De belangrijkste druif voor het maken van rode wijn is de Nebbiolo, het is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de meest beroemde rode wijnen van Piemonte. De Nebbiolo is niet de meest aangeplante blauwe druif. Dat is de Barbera, gevolgd door de Dolcetto en de Brachetto. 

Arneis

De Arneis is een van de belangrijkste witte druivensoorten van Piemonte en heeft als bijnaam ook wel de "witte nebbiolo" of "kleine koning".

Cortese

De Cortese is een druivensoort die vooral in het oostelijke deel van Piemonte is aangeplant, zoals in de Monferrato. Hij is bekend geworden als de druif van de Gavi

Barbera

De Barbera is de op twee na meest aangeplante druif in heel Italië. In Piemonte is het dan ook de meest aangeplante druivensoort.

Grignolino

De Grignolino is een blauwe druivensoort waarvan de naam in het Piemontese dialect 'pit' betekent.

Nebbiolo

De Nebbiolo is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië, en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de Italiaanse druivensoorten genoemd. Mogelijk komt dit mede door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo, die ook wel “Wine of Kings and King of wines” genoemd wordt.

Dolcetto

De Dolcetto is een druivensoort die in Piemonte op veel plaatsen aangeplant is, en daar buiten ook wel voorkomt in Noord Italië.

Ruchè

Niets is makkelijker dan verliefd worden op Ruchè di Castagnole Monferrato. Een wijn met een onmiskenbaar eigen karakter, een delicate kleur, intrigerende aroma's, elegant mondgevoel en bijzondere smaak. 

Moscato

De Moscato is een van de meest aangeplante witte druiven in Piemonte, en misschien wel de bekendste.

Brachetto

De Brachetto is een rode druivensoort die al eeuwenlang in Piemonte verbouwd werd,

Naslagwerk

Wil je uitgebreide informatie ontvangen over de verschillende druivensoorten.

Heeft u een vraag?
Heeft u een vraag of wilt u informatie aanvragen? Laat u dan een bericht achter! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Oudegracht 54, Utrecht

info@martinodipiemonte.nl | 0622660596

  • Instagram