De wijngebieden van Piemonte

Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. Hier de acht belangrijkste wijngebieden van Piemonte.

Dogliani

De Dogliani is onlosmakelijk verbonden met één druif: de Dolcetto.

Langhe

De Langhe vormt samen met de Monferrato en de Roero het hart van Piemonte. Het is het belangrijkste herkomstgebied van de culinaire traditie van Piemonte, de wereldberoemde piemontese keuken.

Roero

De Roero is een van de belangrijkste wijngebieden van Piemonte en ligt ten noorden van Alba, op de linker oever van de rivier de Tanaro.

Monferrato

De Monferrato is een vrij groot gebied, dat samen met de Langhe en de Roero het hart van Piemonte vormt.

Barolo

De Barolo is ongetwijfeld het bekendste wijngebied van Piemonte en misschien wel van heel Italië Dit komt door de grootste wijnen die hier al sinds de 19e eeuw van de Nebbiolo druif gemaakt worden, en die vooral bekend zijn om hun enorme potentieel: de crus van de beste wijnhuizen kunnen rustig 50 jaar of meer ouderen. Naamgever van de wijn is het dorpje Barolo.

Barbaresco

De Barbaresco ligt op de rechter oever van de rivier de Tanaro, net ten oosten van de stad Alba. Het is een relatief kleine streek, dat wel een zeer hoog percentage wijngaarden kent. De belangrijkste dorpen zijn Barbaresco, Neive en Treiso.

Gavi

De Gavi streek ligt aan de oostkant van Piemonte en is genoemd naar het dorpje Gavi, maar het gebied waar deze wijn gemaakt wordt ligt ook verspreid over 9 buurgemeenten. Het gebied staat vooral bekend om zijn frisse en delicate witte wijnen,

Colli Tortonesi

De Colli Tortonesi is het wijngebied in de heuvels ten oosten van de stad Tortona, in het (noord)oosten van Piemonte. Het is een qua bekendheid en productie vrij onbeduidend gebied, maar daarom niet minder interessant.

Wil je meer informatie ontvangen over de wijngebieden.

Oudegracht 54, Utrecht

info@martinodipiemonte.nl | 0622660596

  • Instagram