Grignolino druivensoort

De Grignolino is een blauwe druivensoort. De naam is traditioneel afgeleid van het Piemontese dialect “grignole” of druivenpit. Deze verwijzing is een waarschuwing voor de overvloedige pitten productie van de druif. De Grignolino druif is een druif die veel staat aangeplant in de Monferrato regio, ten noordoosten van het stadje Asti, en heeft mooie zuren die de wijn een goede structuur geven. Desondanks hoort de druif niet thuis in de top van de Piemontese druiven. De druif heeft in vergelijking met de Nebbiolo en de Barbera minder warmte en diepte. Het  geeft de voorkeur aan zonnige blootstelling en arme zanderige, droge en goed doorlatende grond.

 

KENMERKEN-WIJN

Het is een atypische rode wijn, die eerder wordt gekenmerkt door delicatesse, frisheid en verfijning dan door de kracht en aromatische intensiteit. De Grignolino wijn heeft een robijnrode kleur die neigt naar granaat nogal gedraineerd, bijna transparant, De neus opent met een boeket van delicate aroma’s, van rozen en gedroogde bloemen waaraan tonen van kleine bessen en pittige nuances worden toegevoegd. In de mond is het aangenaam zacht, middelmatig van kracht met een fijne tannine structuur en een goede zuurgraad. Aan het einde sluit hij af met een karakteristieke bittere noot. De Grignolino is een zeer veelzijdige rode wijn aan tafel, goed te combineren met een koude schotel, bij voorgerechten met pasta , soepen, omeletten, als tweede gang met wit vlees of bij vissoep.

 

GRIGNOLINO DRUIF

Bessenkleur |zwart.

Productiviteit |goed, maar vaak wisselend.

Blad | middelgroot, drielobbig en soms gelobd.

Tros | geclusterd, vaak met twee vleugelprojecties, met licht ovale druiven, roodpaarse kleur met lage intensiteit.

Oogst | begin oktober.

Wijnen | Grignolino d’Asti Doc, Grignolino del Monferrato Casalese Doc, Piemonte Grignolino Doc.

Tijdens onze Italiaanse kookworkshops gebruiken wij Grignolino wijnen