Grignolino druivensoort

De Grignolino is een blauwe druivensoort waarvan de naam in het Piemontese dialect 'pit' betekent. Deze verwijzing is een waarschuwing voor de overvloedige pitten productie van de druif, hetgeen bij onoplettende boeren veel onedele, agressieve looistoffen met zich mee kan brengen. De Grignolino druif is een druif die veel staat aangeplant in de Monferrato regio, ten noordoosten van het stadje Asti, en heeft mooie zuren die de wijn een goede structuur geven. Desondanks hoort de druif niet thuis in de top van de Piemontese druiven. De druif heeft in vergelijking met de Nebbiolo en de Barbera minder warmte en diepte. Het is een uitdaging voor de wijnproducenten om deze tekorten te compenseren. De wijnen hebben een wat bleke robijnrode kleur, fijne florale aroma's en heel karakteristiek is de zwarte peper. Verder zijn de geuren en smaken zeer gebonden aan het terroir en aan de productiemethoden van de wijnproducent. Zelfs de meest veeleisende wijndrinkers zijn gecharmeerd door de eenvoud van structuur maar de kracht van hun identiteit. Schenken bij kamertemperatuur, met alle soorten hors d‘oeuvres en vooral met lichte of matige vette gerechten. Uitstekend geserveerd lichtjes gekoeld met sappige visrecepten. 

Tijdens onze Italiaanse kookworkshops gebruiken wij Grignolino wijnen