top of page
Red Dots on Black

Erbaluce: een ode aan Piemonte's witte druif

Red Dots on Black

Erbaluce is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Piemonte regio van Noordwest-Italië, met name rond het stadje Caluso. De naam 'Erbaluce' kan worden vertaald als 'het licht van de zon in het gras', wat de unieke helderheid en frisheid van de wijnen gemaakt van deze druif reflecteert. Historische documenten dateren de aanwezigheid van Erbaluce in Piemonte al in de 15e eeuw, wat wijst op een diepe en rijke geschiedenis.

Karakteristieken van de druif

Erbaluce is bekend om zijn sterke zuurgraad en zijn vermogen om frisse, levendige wijnen te produceren met een kenmerkende minerale toon. De druiven hebben een vrij dikke schil die hen beschermt tegen ziekten en draagt bij aan het potentieel voor veroudering van de wijn. Ze zijn typisch groen-geel van kleur wanneer volledig rijp.

Wijnstijlen

Erbaluce wordt gebruikt om een verscheidenheid aan wijnstijlen te produceren, waaronder stille droge wijnen, mousserende wijnen, en passito wijnen (gemaakt van gedroogde druiven).

  • Stille droge wijnen: Deze wijnen staan bekend om hun frisheid, helderheid en aroma's van groene appel, citrus, en soms florale noten.

  • Mousserende wijnen: Gemaakt via de traditionele of Charmat-methode, bieden ze een verfrissende zuurgraad met een fijne, aanhoudende bubbel.

  • Passito wijnen: Deze zoete wijnen, gemaakt van druiven die zijn toegestaan om te drogen en te concentreren, tonen een rijkere, complexere smaak met noten van honing, gedroogd fruit en noten.

 

Wijnbouw en productie

Erbaluce gedijt in de poreuze, zanderige bodems van de Piemonte regio, vooral rond het Caluso gebied. De wijnbouwtechnieken variëren, maar er is een groeiende focus op duurzaamheid en het behoud van het unieke terroir. De productie van Erbaluce wijnen is relatief beperkt, waardoor ze een unieke vondst zijn voor wijnliefhebbers.

 

Culinaire combinaties

De veelzijdigheid van Erbaluce maakt het een uitstekende partner voor een breed scala aan gerechten. De droge stijl past goed bij lichte voorgerechten, visgerechten en jonge kazen, terwijl de zoetere passito wijnen uitstekend samengaan met desserts, vooral die met fruit of noten.

Beschermde herkomstbenamingen

Erbaluce di Caluso, of Caluso voor kort, is een DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste kwaliteitsaanduiding in Italië, wat de kwaliteit en de geografische authenticiteit van deze wijnen garandeert.

Erbaluce biedt een fascinerende inkijk in de rijkdom van de Italiaanse wijncultuur, met wijnen die variëren van verfrissend en levendig tot diep en complex. Deze unieke druivensoort, diepgeworteld in de regio Piemonte, blijft wijnliefhebbers over de hele wereld verrassen en verleiden. We nodigen je uit om de veelzijdigheid en schoonheid van Erbaluce wijnen te ontdekken en je te laten betoveren door hun unieke verhaal en smaak.

bottom of page