top of page
Red Dots on Black

De elegante witte van Piemonte

Red Dots on Black

Cortese is een witte druivensoort die vooral bekendheid geniet in Piemonte, een regio die zowel voor zijn robuuste rode wijnen als voor zijn verfijnde witte wijnen wordt geprezen. Deze druif, centraal in de productie van de verfrissende en elegante Gavi, belichaamt de finesse en complexiteit die witte wijnen uit deze regio kunnen bieden.

Een thuis in Gavi

Het hart van de Cortese-productie ligt in de heuvels rond het stadje Gavi, in het zuidoostelijke deel van Piemonte. Hier vindt de Cortese-druif de ideale omstandigheden: een mix van kalksteen- en kleigronden, gecombineerd met een perfect microklimaat dat de druif in staat stelt om zijn kenmerkende frisheid en aromatische profiel te ontwikkelen. Het resultaat is Gavi, of Cortese di Gavi, een wijn die bekend staat om zijn scherpe zuurgraad, minerale tonen en subtiele fruitige aroma's.

Kenmerken van de Cortese

Cortese-wijnen zijn vaak licht van kleur, met een delicate en uitnodigende neus van groene appel, citrusvruchten, en bloemige noten, soms aangevuld met hints van amandel. In de mond bieden ze een levendige zuurgraad en een strakke mineraliteit, wat ze uitstekende partners maakt bij een breed scala aan gerechten, vooral bij zeevruchten en lichte pasta's.

Moderne vinificatie

Traditioneel wordt Arneis niet in houten vaten gerijpt, maar uitsluitend in roestvrijstaal (inox), hoewel enkele producenten ervoor kiezen om de wijn (gedeeltelijk) een korte periode op hout te laten rijpen. Jong drinken is gebruikelijk, maar de ware expressie van Arneis komt naar voren na een korte flesrijping, idealiter tussen de 1 en 3 jaar, en voor de cru's zelfs tot 10 jaar.

Een DOCG status

De kwaliteit en het unieke karakter van Cortese uit de Gavi-regio hebben ertoe geleid dat Gavi de DOCG-status heeft verkregen, een erkenning voor de hoogste kwaliteitswijnen in Italië. Deze status bevestigt de toewijding van de wijnmakers in de regio aan het behoud van de hoogste standaarden in de wijnbouw en wijnproductie.

Cortese buiten GAVI

Hoewel Gavi de bekendste expressie van Cortese is, wordt de druif ook in andere delen van Piemonte verbouwd, evenals in naburige regio's. Deze wijnen kunnen variëren in stijl, maar delen de fundamentele karakteristieken die Cortese zo geliefd maken: frisheid, zuurgraad en een schoon, fruitig profiel.

Culinaire combinaties

De frisse en levendige aard van Cortese maakt het een uitstekende begeleider van de Italiaanse keuken, met name gerechten die een zekere zuurgraad vereisen om door te snijden. Van antipasti tot hoofdgerechten met vis of wit vlees, Cortese biedt een verfrissende tegenhanger die de smaken van de maaltijd versterkt.

Cortese is een toonbeeld van de elegantie en diversiteit die Piemonte's witte wijnen te bieden hebben. Met zijn verfrissende zuurgraad, minerale complexiteit en delicate fruitige noten, biedt Cortese een boeiende wijnervaring die de rijke wijntraditie van de regio weerspiegelt. Of het nu in de vorm van een prestigieuze Gavi DOCG of een andere expressie van deze veelzijdige druif is, Cortese blijft een essentiële ontdekking voor elke liefhebber van Italiaanse wijnen.

bottom of page