Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste en zeker de meest gewaardeerde en gewilde zwarte druivensoort onder de Italiaanse druivensoorten. Nu verspreid over de regio, is het tegelijkertijd zeker de oudste in Piemonte. Er zijn verschillende suggesties geweest over hoe het zijn naam kreeg: volgens sommigen komt het voort uit "mist", omdat de druiven gewoonlijk in oktober worden geoogst, tijdens de periode van de ochtendnevel, terwijl volgens anderen deze variëteit zo wordt genoemd omdat de druiven lijken constant "troebel" te zijn, omdat ze bedekt zijn met een overvloedige bloei. Ten slotte is de oudste veronderstelling dat het zijn naam ontleent aan het woord "nobel", vanwege zijn grote vrijgevigheid.

Het staat in feite nog steeds bekend als "de koningin van de zwarte druiven". Het is een zeer veeleisende druivensoort op het gebied van verwerking en bemesting die de voorkeur geeft aan kalkrijke bodems, meestal in heuvelachtige gebieden en goed blootgesteld aan de zon op een hoogte tussen 200 en 450 m boven zeeniveau, beschermd tegen vorst en kou in het voorjaar . Deze druiven brengen sterke wijnen voort, die na rijping vaak het beste opleveren. Afhankelijk van het teeltgebied wordt Nebbiolo gebruikt om een ​​aantal geweldige rode wijnen te produceren die de trots zijn van de bevolking van deze regio. De Nebbiolo druif heeft een zeer lange levenscyclus: hij is de eerste die ontkiemt en de laatste die zijn bladeren verliest. Dit zorgt voor een grote blootstelling van de druiven aan de zon en daardoor voor de ontwikkeling van sterkere en meer volwassen geuren.

Vanwege deze tannines wordt Nebbiolo wijn dan ook vaak op hout gerijpt, om zo de wijn zachter en ronder te maken. Maar ook dan blijft het altijd een wijn die vooral als hij jong is  merkbare tannines heeft en veel structuur heeft.

Vrijwel alle wijnen van de Nebbiolo hebben baat bij flesrijping, soms van maar een paar jaar, maar de crus 10-20 jaar of zelfs nog (veel) meer.

 

Kenmerken-wijn

Kenmerkend voor de smaak zijn tonen van rood fruit, met name frambozen, florale tonen zoals viooltjes en geraniums, rozenblaadjes, en aardse tonen zoals (bos)grond, paddestoelen en teer. Een ander zeer herkenbaar kenmerk is zijn kleur: Nebbiolo heeft relatief weinig kleur, heeft een bruin-rode kleur en de neiging om bij oudering snel kleur te verliezen (verbruining). In de mond is de Nebbiolo een warme wijn voor alcohol, hij is droog en gestructureerd met merkbare tannines. Tegelijkertijd is het een frisse en elegante wijn met een afdronk die aanhoud licht hartig is met een vleugje zuurgraad die echter in balans is en verloren gaat in de zoete fruitige smaak. Nebbiolo wijn is een complexe wijn en om op zijn best te worden gewaardeerd moet die tijdens de maaltijden aan tafel worden geconsumeerd. Bij hoofdgerechten past hij bij zeer smakelijk vlees zoals wild, geroosterd of gegrild vlees zonder toevoeging van kruiden, maar ook rundvlees en gevogelte gekruid met smakelijke sauzen

Nebbiolo druif

Bessenkleur | zwart.

Productiviteit | goed, min of meer constant, afhankelijk van de soort.

Blad | middelgroot, drielobbig en soms gelobd.

Tros | middelgroot, langwerpig, met ronde bessen, paarsachtig, zeer prouinachtig (de bloei is een wasachtige substantie die verantwoordelijk is voor de zichtbare witte film op de druivenhuid).

Oogst | half oktober

Wijnen | Barbaresco DOCG, Barolo DOCG, Nebbiolo d’Alba DOC, Alba DOC, Albugnano DOC, Terre Alfieri Nebbiolo DOC, Langhe Nebbiolo DOC, Roero DOCG.