top of page
Red Dots on Black

Nebbiolo : het kroonjuweel van Piemonte's wijngebieden

Red Dots on Black

De Nebbiolo-druif, geprezen als de nobelste en meest begeerde zwarte druivensoort van Italië, is het kloppende hart van Piemonte's wijntraditie. Deze edele variëteit, die de ruggengraat vormt van enkele van 's werelds meest gerespecteerde wijnen, draagt met recht de titel "de koningin van de zwarte druiven". Verspreid over Piemonte, claimt Nebbiolo niet alleen een rijke geschiedenis in de regio, maar wordt ook beschouwd als haar oudste druivensoort.

Een naam gehuld in nevel

De oorsprong van Nebbiolo's naam is onderwerp van diverse theorieën, elk met hun eigen charme. Een populaire verklaring verwijst naar de "nevel" (mist in het Italiaans is 'nebbia') die de heuvels van Piemonte in oktober omhult, wanneer de druiven worden geoogst. Anderen suggereren dat de naam voortkomt uit het troebele uiterlijk van de druiven, veroorzaakt door een overvloedige waslaag. Echter, de meest romantische en oudste theorie beweert dat Nebbiolo zijn naam dankt aan het woord "nobel", een eerbetoon aan zijn uitzonderlijke kwaliteiten.

Een kieskeurige groeier

Nebbiolo stelt hoge eisen aan zijn omgeving, verlangend naar kalkrijke bodems gelegen op heuvelachtige terreinen. Deze druif floreert op hoogtes tussen de 200 en 450 meter boven zeeniveau, waar hij geniet van de optimale zonblootstelling en tegelijk beschermd is tegen de late vorst en de kou van het voorjaar. Deze specifieke vereisten benadrukken de complexiteit en de uitdagingen die komen kijken bij het cultiveren van Nebbiolo, maar beloven tegelijkertijd wijnen van ongeëvenaarde kwaliteit.

De koningin regeert

Nebbiolo is de bron van enkele van de meest prestigieuze wijnen die Piemonte, en bij uitbreiding Italië, te bieden heeft. De druif ligt aan de basis van Barolo en Barbaresco, wijnen die wereldwijd worden bewonderd om hun diepte, complexiteit en verouderingspotentieel. Deze wijnen zijn niet alleen een toonbeeld van de Italiaanse wijnmakerij op zijn best, maar dienen ook als ambassadeurs van de rijke wijnbouwtraditie van Piemonte.

Nebbiolo's erfenis in Piemonte is diep en blijvend, symbolisch voor de band tussen het land en zijn mensen. De druif vereist een combinatie van geduld, toewijding en expertise, eigenschappen die de wijnmakers van Piemonte generatie op generatie hebben doorgegeven. Als "de koningin van de zwarte druiven" blijft Nebbiolo wijnen voortbrengen die het hart en de ziel van Piemonte vastleggen, en bevestigt daarmee haar status als een van de meest gewaardeerde schatten van de wijnwereld.

bottom of page