top of page
Red Dots on Black

Ruchè di Castagnole Monferrato: een betoverende verleiding uit Piemonte

Red Dots on Black

Het is gemakkelijk om je hart te verliezen aan Ruchè di Castagnole Monferrato, een wijn die zich onderscheidt door zijn unieke karakter en charme. Deze zeldzame en betoverende wijn, afkomstig uit een klein, maar betoverend deel van Piemonte, nodigt uit om ontdekt en bemind te worden.

Een aroma dat betoverd

Ruchè di Castagnole Monferrato is een ode aan de zintuigen, met zijn delicate kleur en een palet van intrigerende aroma's. De wijn, gemaakt van de zeldzame ruchè-druif, is alleen te vinden in de omgeving van Castagnole Monferrato, waar het door een ministerieel besluit van 8 oktober 2010 is toegestaan voor slechts zeven dorpen om deze bijzondere druif te verbouwen. Deze dorpen omvatten Castagnole Monferrato, Grana, Montemagno, Portacomaro, Refrancore, Scurzolengo en Viarigi, waardoor de exclusiviteit en het unieke terroir van de wijn gewaarborgd worden.

Een smakenpalet om te koesteren

Ruchè di Castagnole Monferrato, met zijn robijnrode tint en licht aromatische bouquet, onthult geuren van gedroogde roos, violet en kruidige noten zoals zwarte peper, die allemaal samenkomen in een zachte en evenwichtige smaakervaring. Deze wijn, rijk aan suikers en aromatische voorlopers, heeft een uitgesproken en memorabele persoonlijkheid.

Een bekroning van kwaliteit

De toewijding aan kwaliteit en authenticiteit van Ruchè di Castagnole Monferrato werd in 1987 beloond met de DOC-certificering, en vervolgens in 2010 verhoogd naar de prestigieuze DOCG-status. Deze erkenningen bevestigen de unieke eigenschappen en hoge kwaliteitsstandaarden van deze wijn, die nu, met slechts 150 hectare aan wijngaarden, een bescheiden maar significante voetafdruk in de wijnwereld maakt.

Strikte regels voor een unieke wijn

De DOCG Ruchè di Castagnole Monferrato is gebonden aan strikte regels om zijn integriteit te waarborgen. Zo moet de wijn ten minste 95% Ruchè bevatten, een regel die ervoor zorgt dat elke fles de essentie en de geest van deze zeldzame druif uitdraagt. 

Internationale bekendheid in opkomst

Hoewel lang verborgen voor de bredere wijnwereld, begint Ruchè di Castagnole Monferrato buiten Italië aan bekendheid te winnen. Dit is een ontwikkeling die de unieke kwaliteiten van deze wijn onder de aandacht brengt van een internationaal publiek, dat steeds meer waardering krijgt voor de diepte en complexiteit die Piemonte's wijnen te bieden hebben.

Ruchè di Castagnole Monferrato is een uitnodiging om de minder bekende schatten van Piemonte's rijke wijnerfgoed te ontdekken. Met zijn unieke karakter en betoverende aroma's biedt deze wijn een onvergetelijke smaakervaring die de essentie van zijn terroir viert. Voor diegenen die op zoek zijn naar iets echt speciaals, biedt Ruchè een verleidelijke reis naar het hart van Piemonte's wijnmagie.

bottom of page