Ruchè druivensoort

Niets is makkelijker dan verliefd worden op Ruchè di Castagnole Monferrato. Een wijn met een onmiskenbaar eigen karakter, een delicate kleur, intrigerende aroma's, elegant mondgevoel en bijzondere smaak. De ruchè-druif is erg zeldzaam en komt alleen voor rondom de plaat Castagnole Monferrato.

Niemand weet precies hoe de Ruchè-druif in Piemonte terecht is gekomen. Dat blijft een mysterie. Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de druif. Zo zeggen sommigen dat de druif oorspronkelijk uit de Piemonte komt, doordat specifieke smaakkenmerken van andere Piemontese druivenrassen zijn te herkennen. Dit kan alleen niet genetisch worden verklaard. Het zou ook zo kunnen zijn dat monniken van het San Rocca klooster in Monferrato de Ruchè hebben meegenomen uit Bourgogne. Maar het meest voor de hand liggend is dat de druif afkomstig is uit de Franse Haute-Savoie en zijn thuis heeft gevonden in Monferrato, waar het terroir en klimaat perfect bij zijn eigenschappen passen en de hoogste kwaliteit wordt behaald.  

In 1987 kreeg de Ruchè Castagnole di Monferrato de DOC-certificatie en in 2010 kreeg hij ook de DOCG-status. Buiten Italië begint de wijn nu langzaam maar zeker ook wat meer bekendheid te krijgen. De DOCG Ruchè is aan strikte regels gebonden. Zo moet de wijn tenminste 95% Ruchè bevatten. 

Tijdens onze Italiaanse kookworkshops gebruiken wij Ruchè wijnen