top of page
Red Dots on Black

Een mozaïek van aroma's uit Piemonte

Red Dots on Black

Malvasia is een van de meest veelzijdige en geografisch verspreide druivenfamilies in de wereld, met een bijzondere betekenis in de Italiaanse wijntraditie, inclusief die van Piemonte. Deze druivensoort staat bekend om haar rijke aroma's en wordt gebruikt in een breed scala aan wijnstijlen, van droog tot zoet, en van stil tot mousserend. In Piemonte neemt Malvasia een speciale plaats in, waar ze bijdraagt aan de complexiteit en diversiteit van de regio's wijnaanbod.

Een druivenfamilie met diepe wortels

Malvasia is niet één enkele druivensoort, maar eerder een familie van oude druivensoorten met Griekse oorsprong die zich over eeuwen heeft verspreid en gediversifieerd. In Italië vindt Malvasia haar expressie in verschillende regionale variëteiten, elk met hun eigen karakteristieken. In Piemonte wordt Malvasia voornamelijk gebruikt voor het creëren van aromatische, fruitige wijnen die zowel de traditionele als innovatieve wijnmaaktechnieken weerspiegelen.

Malvasia in Piemonte*

In Piemonte onderscheidt Malvasia zich door haar vermogen om wijnen te produceren met een uitgesproken aromatisch profiel, vaak met hints van perzik, abrikoos, en florale noten zoals roos en viooltje. Afhankelijk van de vinificatiemethode kunnen Malvasia-wijnen variëren van droog en fris tot zoet en rijk, waardoor ze een flexibele keuze zijn voor verschillende culinaire combinaties.

Stijlen en smaken

De Malvasia-wijnen van Piemonte kunnen worden onderverdeeld in verschillende stijlen. De droge varianten benadrukken de frisheid en aromatische intensiteit van de druif, terwijl de zoetere versies, vaak gemaakt met laat geoogste druiven of door de passito methode, rijk en vol zijn, met een diepere concentratie van suiker en aroma's. Mousserende Malvasia-wijnen, zowel in de droge als zoete stijlen, zijn ook populair, waarbij de natuurlijke fruitigheid van de druif wordt versterkt door de levendigheid van de bubbels.

Culinair gezelschap

Malvasia-wijnen zijn uitstekende begeleiders van een breed scala aan gerechten. De droge varianten passen prachtig bij lichte voorgerechten, zeevruchten en delicate pastagerechten, terwijl de zoetere wijnen uitstekend samengaan met desserts, vooral fruitgebak en romige desserts. De aromatische kwaliteiten van Malvasia maken haar ook een interessante partner voor kruidige en Aziatische keukens.

Een erfgoed van innovatie

De productie van Malvasia in Piemonte is een getuigenis van de regio's toewijding aan zowel traditie als innovatie in de wijnbouw. Wijnmakers experimenteren voortdurend met oude en nieuwe technieken om de unieke kwaliteiten van Malvasia te benadrukken, van zorgvuldige wijngaardbeheerpraktijken tot geavanceerde vinificatiemethoden.

Malvasia biedt een fascinerende blik op de rijkdom en diversiteit van Piemonte's wijncultuur. Met haar brede scala aan stijlen en smaakprofielen biedt Malvasia iets voor elke wijnliefhebber, van de casual drinker tot de serieuze kenner. Het verkennen van Malvasia-wijnen is een ontdekkingsreis door de geuren en smaken die deze historische druivenfamilie te bieden heeft.

bottom of page