top of page
Red Dots on Black

Brachetto : Piemonte's rode verleiding

Red Dots on Black

Brachetto, een van Piemonte's schatten, is een inheemse rode druivensoort die bekend staat om haar aromatische charme en zoete verleiding. Deze oude druif, die waarschijnlijk haar oorsprong vindt in de heuvels van Monferrato Asti, heeft haar belangrijkste aanplantgebied in de omgeving van Acqui Terme. Hier wordt de verleidelijke Brachetto d’Acqui geproduceerd, een wijn die de erkenning van de DOCG-status geniet.

Een zoete traditie

Brachetto d’Acqui, verkrijgbaar in zowel een licht mousserende 'frizzante' als een voller mousserende 'spumante' variant, is bijna altijd zoet of licht zoet van smaak. Net als bij de Moscato d’Asti wordt de fermentatie gestopt voordat alle suiker is omgezet in alcohol, wat resulteert in een laag alcoholpercentage van slechts 5 tot 7%. Deze productiemethode legt de nadruk op de natuurlijke zoetheid en fruitigheid van de druif, en heeft Brachetto de bijnaam "rode Moscato" opgeleverd.

Birbet: Roero's eigen Brachetto

Naast Brachetto d’Acqui is er ook Birbet, een variant uit de Roero-regio, gemaakt van de 'Brachetto a grappolo lungo' druivenvariëteit. Met een alcoholpercentage van ongeveer 6%, deelt Birbet veel karakteristieken met zijn Acqui Terme-tegenhanger, inclusief de lichte moussering en het kenmerkende aroma.

Kenmerkende aroma's en smaken

Kenmerkend voor Brachetto-wijnen is hun bleke, lichtrode kleur en lichte body, naast een uitgesproken aromatisch profiel. De smaken en geuren van geranium, rozenblaadjes, aardbeien en frambozen springen eruit, wat deze wijnen tot een feest voor de zintuigen maakt. 

 

Van mousserend tot stil

Hoewel Brachetto voornamelijk bekend staat om zijn mousserende dessertwijnen, wordt de druif ook gebruikt voor de productie van stille dessertwijnen, vaak gemaakt met de passito methode waarbij de druiven worden ingedroogd. Deze wijnen zijn intens aromatisch en bieden een rijkere, diepere ervaring. Een handvol producenten experimenteert ook met droge varianten van Brachetto, die verrassen met hun geur en unieke culinaire mogelijkheden.

Een veelzijdige verleiding

Brachetto is een veelzijdige druif die een breed scala aan wijnen biedt, van de licht mousserende tot rijke, aromatische dessertwijnen en zelfs droge varianten. Elke stijl benadrukt een ander aspect van deze fascinerende druif, van haar weelderige fruitigheid tot haar delicate florale noten. 

Brachetto wijnen zijn een ode aan de rijkdom van Piemonte's wijncultuur, die liefhebbers uitnodigen om de diepte en breedte van deze regio's wijnaanbod te verkennen. Of je nu kiest voor een bruisende Brachetto d’Acqui, een subtiele Birbet of een rijke, stille dessertwijn, Brachetto biedt een onvergetelijke ervaring die de essentie van Piemonte belichaamt.

bottom of page