
Druif "Brachetto "

De Brachetto is een inheemse rode druivensoort, een van de oudste in Piemonte, waarschijnlijk afkomstig uit de heuvels van Monferrato Asti.
Het is echter geen makkelijk te telen druif. Het belangrijkste aanplantgebied is momenteel de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen.
Deze bestaat zowel als een licht mousserende frizzante (1-3 bar) als een mousserende (>3,5 bar) spumante variant, die eigenlijk altijd zoet of licht zoet is.
In beide gevallen wordt de wijn gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol, en Brachetto heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte van maar 5 tot 7 %.
Deze manier van wijn maken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti, zodat de Brachetto ook wel de “rode Moscato” genoemd wordt.
Het andere wijngebied waar wijn van de Bracheto gemaakt wordt is de Roero, waar de locale variant van deze wijn “Birbet” heet.
​

Kenmerken-druif
​
-
Bessenkleur | zwart.
-
Productiviteit | gemiddeld.
-
Blad | middelgroot, geheel of licht drielobbig.
-
Tros | tamelijk geclusterd, langwerpig, met ronde bessen, een donkerpaarse kleur, rijke bloei (een wasachtige substantie die verantwoordelijk is voor de zichtbare witte film op de druivenhuid).
-
Oogst | tweede helft van september.
-
Wijnen | Brachetto d’Acqui o Acqui Docg, Piemonte Brachetto Doc.

Deze wijn wordt overigens gemaakt van een eigen variëteit van de druif, de ‘Brachetto a grappolo lungo’.
​
Birbet is ook licht mousserend en met een laag alcoholgehalte van ca 6%, en wijkt qua smaak niet zo heel veel af van de Brachetto d’Acqui.
​
Kenmerkend voor de Brachetto is de bleke, lichtrode kleur en wijnen met een lichte body.
​
Het is een aromatische druif met een smaak met opvallende florale tonen van geranium en rozenblaadjes, en heel veel rood fruit, met name aardbeien en frambozen.
​
Naast deze lichte, mousserende dessertwijnen wordt de Brachetto ook wel gebruikt om stille dessertwijnen met normale sterkte te maken, meestal met de passito methode (indrogen van de druiven).
​
Dit geeft bijzonder aromatische rode dessertwijnen. Er zijn daarnaast ook een handvol producenten die een droge variant van de Brachetto maken.
Dit zijn verassende wijnen met een opvallende geur en vooral interessante gastronomische mogelijkheden.

Kenmerken-wijn
​
In de geur rood fruit zoals framboos en aardbei, met wat tonen van rozenblaadjes erachter.
Het zoet wordt mooi gebalanceerd door een licht zuurtje. Met een fijn bubbeltje is het een heerlijke drinkwijn.