top of page
Red Dots on Black

Piemonte's verfrissende witte geheim

Red Dots on Black

Favorita, een relatief onbekende maar charmante witte druivensoort uit Piemonte, Italië, biedt een verrassend frisse en aromatische wijnervaring. Hoewel het in de schaduw staat van de meer beroemde witte druiven van de regio, zoals Cortese en Arneis, is Favorita een verborgen juweel dat langzaam maar zeker erkenning krijgt voor zijn kwaliteit en veelzijdigheid.

Een druif met veel namen

Favorita staat bekend onder verschillende namen, afhankelijk van de regio; het is nauw verwant aan of mogelijk identiek aan Vermentino, dat voornamelijk wordt verbouwd in Ligurië en op Sardinië. In Piemonte biedt de Favorita-druif een lokale interpretatie die de unieke terroir van de regio weerspiegelt, resulterend in wijnen die zich onderscheiden door hun frisheid en levendige aromatische profiel.

Kenmerken en smaakprofiel

Favorita-wijnen staan bekend om hun lichte lichaam, heldere zuurgraad en expressieve aromatische kenmerken. Ze kunnen tonen van citrus, groene appel, perzik en subtiele bloemige hints zoals witte bloemen en amandelen bevatten. De wijn is over het algemeen droog, met een verkwikkende mineraliteit en een schone, frisse afdronk, waardoor het een uitstekende keuze is voor aperitieven of als begeleider van lichte gerechten.

Teelt en productie

De Favorita-druif gedijt in de zanderige en kalksteenrijke bodems van Piemonte, met name in de Langhe en Roero gebieden. Deze terroirs dragen bij aan de minerale kwaliteiten en de frisheid van de wijn. Ondanks dat de druif niet zo wijdverspreid is als andere Piemontese witte variëteiten, hebben toegewijde wijnmakers de kwaliteiten van Favorita omarmd, waardoor wijnen worden geproduceerd die de lokale wijntraditie eer aan doen en tegelijkertijd een nieuwe ervaring bieden aan wijnliefhebbers.

Culinaire combinaties

De frisse en aromatische aard van Favorita maakt het een veelzijdige begeleider van voedsel. Het past bijzonder goed bij zeevruchten, lichte salades, jonge kazen en eenvoudige pasta- of risottogerechten. De zuurgraad en frisheid van de wijn kunnen rijke of olieachtige gerechten in evenwicht brengen, waardoor het een uitstekende keuze is voor een breed scala aan culinaire combinaties.

Een wijn om te ontdekken

Favorita biedt een verfrissende duik in de witte wijnen van Piemonte, ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar iets nieuws en anders. Hoewel het misschien niet de bekendheid heeft van sommige van zijn Piemontese tegenhangers, belichaamt het de regionale toewijding aan kwaliteit en diversiteit in wijnproductie. Voor avontuurlijke wijnliefhebbers en kenners biedt Favorita een unieke kans om de minder bekende aspecten van Piemonte's wijncultuur te verkennen.

bottom of page