top of page
shutterstock_1836138352.jpg

Piemonte Wijnen

met Martino di Piemonte

"Nel vino c'ela verità - In de wijn ligt de waarheid"
"Italiaans spreekwoord"

Red Dots on Black

De wijnen

De wijngebieden van Piemonte liggen voornamelijk in de uitlopers van de Apennijnen, het gebergte dat in Italië van noord naar zuid loopt.

 

De productie van Piemontese wijnen verliest in de mist van de tijd en begeleidt het menselijk leven tot op de dag van vandaag.

 

De wijnstok is een veeleisende metgezel, die vraagt om er veel aandacht en evenveel tijd aan te besteden, maar blijkt dan een ideale vriend te zijn.

 

Het is geen toeval dat Piemonte, met meer dan 46.000 hectare wijnstokken, de enige regio is met 18 DOCG-wijnen en 42 DOC-wijnen.

Salute! 

Making Wine
Red Dots on Black

Druiven soorten

Twee derde van de wijnen van Piemonte is rood.

 

De belangrijkste druif voor het maken van rode wijn is de Nebbiolo, het is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de meest beroemde rode wijnen van Piemonte. 

Grapes
Red Dots on Black

Wijn en kunst

"Schoonheid zit verweven in het oog van de toeschouwer"

 

Maar dag na dag dringt de ware schoonheid binnen in de ziel van degenen die het inademen, zodat ze zich er deel van voelen.

 

"Dan blijft de wijnstok in het moment dat hij ontworteld. Het levensbloed stroomt nog steeds door hen heen, zoals het denken door de geest gaat: de wijnstok straalt herinneringen en kleuren uit. Elke wijnstok vermengt het onderwerp  en de materie op zich"

In een paar zinnen is het de Piemontese kunstenaar Pierflavio Gallina zelf die de intieme route onthult die "achteruit" liep van een heuvel van de wijngaard naar zijn essentie, de tak en dus de wijnstok.

2012 - Cappella del Barolo - acquaforte-acquatinta acquerellata - cm. 70x50 - (mm. 320x250
Red Dots on Black

Grappa

Wat alles met druiven te maken heeft is Grappa.

Een gedestilleerde  alcoholische drank

uit Noord-Italie gedistilleerde drank die bereid wordt uit de restanten van druiven na de wijnbereiding.

Oorspronkelijk werd grappa gemaakt om het overschot aan trosdruiven na de oogst niet weg te hoeven gooien. 

 

De smaak van Grappa verschilt naar gelang de gebruikte druivenrassen en -restanten, rijpingsduur, en óf en hoe lang de grappa op hout heeft gerijpt.

 

Een grappa die van één enkel druivenras gemaakt is, heet Grappa Monovitigno. Jonge grappa's zijn relatief scherp en droog van smaak, terwijl gerijpte grappa's veel zachter zijn.

foto over grappa.jpg
bottom of page