top of page
Red Dots on Black

Dolcetto : het charmante hart van Piemonte's dagelijkse wijnen

Red Dots on Black

Dolcetto, een druivensoort die diep geworteld is in de rijke wijntradities van Piemonte, onderscheidt zich als een essentiële pijler in het landschap van Italiaanse wijnen. Voornamelijk aangeplant in de Langhe en Monferrato regio's, maar ook te vinden in andere delen van Noord-Italië, biedt Dolcetto een fascinerend contrast tussen zijn zoet klinkende naam en het karakter van de wijnen die het voortbrengt.

 

Een naam die verleidt

De naam Dolcetto, mogelijk afgeleid van de Piemontese term "Dosset" die verwijst naar de zachtheid van de pulp, suggereert ten onrechte een zoete wijn. In werkelijkheid produceert deze druif uitsluitend droge tot zeer droge wijnen. Deze wijnen kenmerken zich door een bescheiden zuurgraad en zijn vooral bekend om hun dagelijkse drinkbaarheid. De natuurlijke tannines van de druif, voornamelijk afkomstig uit de pitten, kunnen "hard" zijn, wat een zorgvuldige behandeling tijdens de vinificatie vereist.

Kleurrijk en aromatisch

Dolcetto's rijkdom aan kleurstoffen in de schil en de inherent aromatische aard maken het mogelijk om met een korte inwekingstijd wijnen te produceren die zowel diep van kleur als sterk fruitig zijn. Traditioneel gevinifieerd in roestvrijstalen tanks, zijn Dolcetto-wijnen bedoeld om jong gedronken te worden. Hoewel de tannines een langere bewaartijd mogelijk maken, kan dit ten koste gaan van de kenmerkende fruitigheid.

Een wijn voor elke dag

Dolcetto staat bekend als een dagelijkse wijn, ideaal bij een breed scala aan gerechten, van pasta's en pizza's tot eiwitrijk voedsel zoals salami en andere droge worsten. Zijn robuuste karakter maakt hem ook een uitstekende keuze voor minder subtiele maaltijden, zoals die van een barbecue.

Innovatie en evolutie

De afgelopen jaren hebben wijnmakers geëxperimenteerd met het rijpen van Dolcetto op hout, met opmerkelijke resultaten. Deze ontwikkeling heeft aangetoond dat Dolcetto meer te bieden heeft dan alleen een rol als dagelijkse wijn. Tophuizen produceren nu uitzonderlijke Dolcetto's die de potentie hebben om meerdere jaren te rijpen. Met name in Dogliani heeft deze innovatie geleid tot de toekenning van de DOCG-status, een erkenning van de kwaliteit en het unieke karakter van de wijn.

 

Dolcetto vertegenwoordigt de veelzijdigheid en de rijke wijnbouwtraditie van Piemonte. Van zijn eenvoudige, fruitige jonge wijnen tot de meer complexe, houtgelagerde varianten, Dolcetto biedt een breed spectrum aan smaken die de diversiteit van het Italiaanse wijnlandschap belichamen. Als een dagelijkse favoriet of een zorgvuldig gerijpte selectie, blijft Dolcetto een testament aan de innovatie en het vakmanschap van Piemontese wijnmakers, en een vaste waarde in de harten van wijnliefhebbers wereldwijd.

bottom of page