top of page
Red Dots on Black

Druif "Dolcetto"  

Red Dots on Black

De Dolcetto is een druivensoort die in Piemonte vooral in de Langhe en Monferrato op veel aangeplant is, en daar buiten ook wel voorkomt in Noord-Italië.

 

De naam is waarschijnlijk afgeleid van de Piemontese term "Dosset", die verwijst naar de bijzondere zachtheid van de pulp en het zachte karakter ervan, maar de wijnen die ervan worden gemaakt zijn uitsluitend droog en zeer droog, jong, met een bescheiden zuurgraad, wat ze bijzonder geschikt maakt voor dagelijkse consumptie.

 

De druif heeft van zichzelf flink wat tannines, vooral uit de pitten, en die zijn vaak wat "hard". De druiven moet daardoor voorzichtig behandeld worden tijdens de vinificatie.

 

Gelukkig heeft hij ook zeer veel kleurstoffen in zijn schil en is hij redelijk aromatisch, waardoor ook met een heel korte inweking op de schillen mooie donkere, sterk fruitige wijnen geproduceerd kunnen worden.

De Dolcetto wordt klassiek op inox tanks gevinifieerd, en levert wijnen op die traditioneel vrij jong gedronken worden.

dolcetto-druif.jpeg

Kenmerken-druif

  • Bessenkleur | zwart.

  • Productiviteit | goed, maar niet altijd constant.

  • Blad | klein, vijflobbig, met rode verkleuring nabij de bladsteel.

  • Tros |piramidaal, langwerpig, met middelgrote bessen, rond en blauw, bijna zwarte kleur.

  • Oogst | half september.

  • Wijnen | Dolcetto di Diano d'Alba o Diano D'Alba Docg, Dolcetto d'Alba Doc, Dolcetto d'Asti Doc, Dolcetto d'Acqui Doc, Dolcetto di Ovada Superiore o Ovada Docg, Dogliani Docg, Colli Tortonesi Dolcetto Doc, Langhe Dolcetto Doc, Monferrato Dolcetto Doc, Piemonte Dolcetto Doc.

Red Dots on Black

Dank zij de tannines kan de wijn wel langer bewaard, maar dan verliest hij wel wat van zijn karakteristieke fruitigheid.

 

Klassieke Dolcetto is echt een elke dag wijn, die veel bij pasta’s en pizza’s gedronken wordt. Ook gaat hij vanwege zijn tannines goed samen met eiwitrijk eten zoals salami en andere droge worst.

 

Door zijn stevige karakter ook prima begeleider van minder subtiel eten zoals bij de barbecue.

De afgelopen jaren is er ook steeds meer geëxperimenteerd met houtgelagerde Dolcetto’s, en daarmee zijn zeer mooie resultaten bereikt.

 

Het heeft laten zien dat de Dolcetto meer in huis heeft dan een dagelijkse wijn, en de tophuizen maken bijzonder fraaie Dolceto’s die zich ook lenen om meerdere jaren te ouderen.

 

In de Dogliani heeft dit zelfs geresulteerd in de toekenning van de DOCG status.

Carpaccio

Kenmerken-wijn

Dolcetto is een intense en complexe wijn met karakteristieke fruitige en bloemige aroma’s. waarin je zowel kersen en bramen herkend, maar ook vaak pruimen, aardbeien, frambozen en bosbessen, maar ook violet, rode roos en cyclaam.

 

Als afsluiting is er vaak ook een amandelnoot. In de mond is het zeker droog, met een matige zuurgraad, aanhoudend met aangenaam amandelachtige herinneringen.

 

Deze kenmerken zorgen er samen voor dat het een zachte en aangename wijn is. Dolcetto geeft het beste resultaat als het word gecombineerd op basis van vlees - agnolotti of tagliatelle met ragù of bij rijk aperitief van regionale vleeswaren of rauwe carpaccio.

bottom of page