Italiaanse Streets

Het verhaal achter Martino di Piemonte

 

Mijn verhaal begon in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Italië was voor mij nog een onbekend terrein. Ik stond er toen ook niet echt voor open om er eens op vakantie naar toe te gaan. Toen gebeurde er iets wat mijn gevoel voor Italië volledig veranderde. 

Voor mijn werk als Internationaal ICT manager vertoefde ik wekelijks in het buitenland, mijn toenmalige leidinggevende was toevallig van Italiaanse afkomst en vroeg mij of ik ook de vestiging in Noord Italië wilde ondersteunen. In die tijd was er nog weinig mogelijk op het gebied van video conference en al helemaal geen internet. Dus toog ik twee maal per maand richting een klein plattelandsdorpje in de buurt van Milaan en begon ik kennis te maken met de Italiaanse gewoontes, het eten op het platteland en de heerlijke wijnen. Voor mij een totaal nieuwe maar oh zo heerlijke belevenis om dit te mogen meemaken. In die tijd was het zakelijk nog mogelijk om naar de mooiste restaurants te gaan en te genieten van heerlijke maaltijden en prachtige wijnen.

Aangestoken door het dolce vita gevoel, begon ik samen met mijn vrouw Carla tijdens onze vakanties aan onze zoektocht naar Italië, te beginnen bij Toscane en vervolgens het verkennen van Lombardia, Veneto, Venezia, Marche en Umbria. Allemaal mooie regio’s met prachtige steden, heerlijk eten en mooie wijnen, maar ook wel erg toeristisch. Uiteraard kennis gemaakt met de gewoontes en hun wijnen, want daar lag toch wel mijn interesse. In mijn zoektocht om mijn wijnkennis uit te breiden, kwamen wij tijdens één van onze vakanties in de regio Piemonte terecht. Een streek nog vrij onbekend bij veel Europeanen en zelfs bij Italianen. Voor Italiaanse begrippen komen hier opvallend weinig toeristen, zelfs in het hoogseizoen. In de winter spoeden de wintersporters zich via Piemonte over de snelweg noordwaarts naar Courmayeur of Sestriere. Wijnkenners en liefhebbers van lekker eten weten de streek echter wel te vinden, vooral tijdens de druivenoogst of in het witte truffel seizoen. Piemonte is dus eigenlijk een nog grotendeels onontdekt stuk Italië. Een groot voordeel daarvan is dat je kunt genieten van wat de streek te bieden heeft, zonder het met vele anderen te hoeven delen. 

Mijn enthousiasme over de Piemontese wijnen en het eten sloegen door, tijdens het jaarlijkse etentje met mijn zoon Paul (ook ondernemer), kwam ik tijdens dit etentje bij toeval in aanraking met Chefkok Angelo Colombo een geboren Piemontees. Na het nuttigen van de verschillende gangen en de wijnen raakte ik in gesprek met Angelo over mijn passie voor Piemonte. Na de nodige grappa’s kreeg ik het idee om mijn passie in de vorm van kookworkshops tezamen met een Chef te kunnen realiseren. Zo gezegd zo gedaan, het concept was om een kwalitatieve Piemontese kookworkshop te geven. Bestaande uit vier tot vijf gangen en ondersteund met vijf verschillende wijnen uit Piemonte, gebruikmakend van de recepten van Angelo Colombo en mijn kennis van de Piemontese wijnen. 

De rolverdeling was gezet Angelo de keuken en Martino de gastheer de wijnen en het uitwerken van de recepturen. In eerste instantie hadden wij geen enkel idee of dit zou aanslaan, Angelo had daarnaast ook zijn eigen werk als Chefkok bij La Cantina di David in Utrecht.Toch maar eerst een proeve van bekwaamheid uitvoeren op wat kennissen. Begin januari 2018 hadden wij 10 deelnemers om deze proeve van bekwaamheid uit te mogen voeren.  Na een korte evaluatie zijn wij in maart 2018 van start gegaan met de eerste betalende kookworkshop bestaande uit een viergangen menu, wat de deelnemers onder leiding van Angelo moesten koken.

Het grootste compliment ontving ik van één van de deelnemers Mandy, een Amerikaanse manager die met 14 personen bij ons te gast is geweest.

 

WOW! "What a fantastic experience we had cooking and drinking wine with Angelo & Martino. We had had 14 people and somehow managed to learn how to cook an amazing meal and we all got to participate and cook together. All along we got wonder wine pairings with each dish that magically complemented every bite. I was trully impressed with Martino and Angelo's professionalism, organization, skill and most of all patience. My team walked away with fully belly's, happy hearts and we were definitely more connected!. A huge Thanks to Martino and Angelo."

 

Als je ooit een avondmaaltijd bent begonnen met een rode vermout (uit Turijn) als aperitief, geknabbeld aan grissini (broodstengels uit Turijn), genoten hebt van carnaroli rijst (Vercelli) met truffelolie (Alba), een Barolo hebt gedronken (Langhe), gorgonzola (Novara) hebt gegeten of de maaltijd geëindigd bent met chocolade met hazelnoten (Turijn), dan heb je inderdaad al kunnen proeven van de lekkernijen uit deze streek.

Ik hoop dat je, terwijl je me volgt in mijn zoektocht naar en over de wijnen en de culinaire schatten (met dank aan Chef Angelo Colombo), zult genieten van mijn inzichten en dat je erdoor geïnspireerd raakt, of er misschien zelf heen gaat.  

 

Saluti & a presto

Martino