top of page
Red Dots on Black

Druif "Arneis"  

Red Dots on Black

De Arneis heeft als bijnaam ook wel de “witte nebbiolo” of “kleine koning”, waarmee het belang en het nobele karakter van deze druif aangegeven wordt. Het is een van de belangrijkste witte druivensoorten van (noord) Italië en wordt eigenlijk alleen in Piemonte verbouwd. 

Hij wordt dan ook maar onder 2 appellaties gebruikt: de Roero Arneis DOCG en de Langhe Arneis DOC. De Roero Arneis, dankt zijn naam aan de familie Roero die ooit deze landen domineerde en waartoe de talrijke kastelen behoorden die daar verrezen, terwijl Arneis lijkt te zijn afgeleid van een dialectische term die chagrijnig of rebels bedoeld was.

 

Roero Arneis is een wijn die wordt geproduceerd uit inheemse wijnstokken in slechts 19 gemeenten in de provincie Cuneo, aan de oever van de Tanaro-rivier die ze scheidt van het Langhe gebied.


De Arneis is geen gemakkelijk te telen druif (zijn naam betekent in dialect ook “kleine lastpak”) met een vrij hoge ziektegevoeligheid en lage opbrengsten, en is mede daarom uit beeld geraakt.

Vanaf de jaren ’80 verlegde de aandacht zich van kwantiteit naar kwaliteit, en kwam de Arneis weer in beeld vanwege zijn goede smaakeigenschappen.

Arneis.jpeg

Kenmerken-druif

  • Kleur druiven | wit.

  • Productiviteit | goed en constant.

  • Blad | middelgroot, wigvormig of vijfhoekig, drielobbig of vijflobbig.

  • Tros | middelgrote of middelgrote, conische of piramidale vorm, compacte, middelgrote kleine bessen met een zeer wasachtige schil (de bloei is een wasachtige substantie die verantwoordelijk is voor de zichtbare witte film op de schil van de druif) met een groenachtig gele kleur.

  • Oogst | eind september.

  • Wijnen | Roero Arneis Docg, Langhe Arneis Doc, Terre Alfieri Arneis Doc.

Red Dots on Black

Sinds die tijd is hij met name eerst in Italië populair geworden, en de laatste jaren krijgt hij ook internationaal steeds meer erkenning.

 

Ondertussen is het een van de belangrijkste een hoogst gewaardeerde witte wijnen uit Italië. 

De Arneis gedijt vooral erg goed op de arme zandbodems van de Roero. De druif geeft daar middelzware, verfijnde en elegante witte wijnen; geteeld in de Langhe geeft hij wijnen met wat lagere zuurgraad en is minder uitgesproken.

 

Over het algemeen wordt de Arneis niet op hout opgevoed maar alleen op roestvast staal (inox), al zijn er een paar producenten die de wijn (deels) een korte houtrijping geven. De wijn wordt vaak jong gedronken, al komt de wijn het beste tot zijn recht na een korte flesrijping, meestal zo als hij 1 tot 3 jaar op de fles (voor de crus: 3 tot 10 jaar).

 

Aangezien de in het najaar geoogste druiven niet voor de Kerst op de fles gaan, is een handige vuistregel dat je een Arneis het beste kan drinken minimaal 2 jaar na vintage. 

De Arneis wordt vooral in de zomer gewaardeerd om zijn frisheid en smaak, het matige alcoholgehalte en de balans, maar ook om zijn aromatische fruitige en bloemige tonen, die harmoniëren met het bijbehorende eten.

arneis.jpg

Kenmerken-wijn


Witte wijn, strokleurig, droog, met een intens aroma met fruitige geuren met aangenaam kruidachtige finale tonen, harmonieus in zijn componenten, gebalanceerd en met een aangenaam geaccentueerde smaak.

De Arneis is een uitstekende wijn om te combineren met typische Piemontese hapjes, ook op basis van wit vlees; het minacht de combinatie met kruiden op basis van groenten of vis niet.

 

Ook uitstekend geschikt als aperitief en gecombineerd met vis en schaaldieren, geroosterd wit vlees, vleeswaren of rauwe vis, verse kazen en typische Piemontese hapjes. Door zijn versheid is het een uitstekend aperitief bij vis.

bottom of page