top of page
Red Dots on Black

Ontdek de elegante Arneis : het kroonjuweel van Piemonte's witte wijnen

Red Dots on Black

In de rijke wijnlandschappen van Piemonte, waar de rode Nebbiolo-druif vaak de schijnwerpers steelt, schittert een witte variëteit met een opmerkelijke elegantie en finesse: de Arneis. Gekend als de "witte Nebbiolo" of liefkozend de "kleine koning", onderstreept deze bijnaam het nobele karakter en het belang van Arneis binnen de Italiaanse wijnwereld. Dit juweel van een druif, dat zijn thuis alleen vindt in de noordelijke regionen van Italië, is een essentiële speler in de witte wijnproductie van Piemonte.

Een diepe worteling in traditie

Arneis floreert exclusief onder twee appellaties: Roero Arneis DOCG en Langhe Arneis DOC. De Roero Arneis ontleent zijn naam aan de invloedrijke familie Roero, die ooit heerste over het land waar nu talrijke kastelen het landschap sieren. De naam Arneis zelf is vermoedelijk afgeleid van een dialectisch woord dat 'chagrijnig' of 'rebels' betekent, een knipoog naar de uitdagende aard van de druif. De teelt van Arneis is geen sinecure. De druif staat bekend als de "kleine lastpak", vanwege zijn gevoeligheid voor ziekten en lage opbrengsten. Deze uitdagingen hebben ertoe geleid dat Arneis lange tijd uit de schijnwerpers verdween. Echter, met de verschuiving naar kwaliteit boven kwantiteit in de jaren '80, maakte Arneis een comeback, dankzij zijn voortreffelijke smaakeigenschappen.

Een renaissance van smaak

De afgelopen decennia heeft Arneis, eerst in Italië en later ook internationaal, een stijgende populariteit gekend. Vandaag de dag wordt deze druif erkend als een van de meest prestigieuze en gewaardeerde witte wijnen uit Italië. Vooral in de arme zandbodems van de Roero komt de Arneis optimaal tot zijn recht, waar hij wijnen van middelzwaar kaliber, verfijning en elegantie voortbrengt. In Langhe daarentegen, produceert de Arneis wijnen met een iets lagere zuurgraad en een minder uitgesproken karakter.

Moderne vinificatie

Traditioneel wordt Arneis niet in houten vaten gerijpt, maar uitsluitend in roestvrijstaal (inox), hoewel enkele producenten ervoor kiezen om de wijn (gedeeltelijk) een korte periode op hout te laten rijpen. Jong drinken is gebruikelijk, maar de ware expressie van Arneis komt naar voren na een korte flesrijping, idealiter tussen de 1 en 3 jaar, en voor de cru's zelfs tot 10 jaar.

Wanneer te genieten van Arneis

Arneis is bijzonder geliefd in de zomer, gewaardeerd om zijn frisheid, matige alcoholgehalte, en de harmonieuze balans van aromatische, fruitige en bloemige tonen. Deze wijn gaat prachtig samen met een scala aan gerechten en biedt een verfrissende begeleiding die de smaken van het eten complementeren. Een handige vuistregel voor het genieten van Arneis is om deze minimaal twee jaar na de oogst te drinken, zodat de kwaliteiten optimaal tot hun recht komen.

De Arneis, met zijn rijke geschiedenis en complexe karakter, is een schitterend voorbeeld van de diversiteit en kwaliteit die de Italiaanse wijnwereld te bieden heeft. Ben je op zoek naar een wijn die zowel de essentie van Piemonte's terroir uitdrukt als een verhaal van wederopstanding en triomf vertelt, dan is de Arneis een ontdekking die wacht om gewaardeerd te worden.

bottom of page