top of page
Red Dots on Black

Moscato : het aromatische juweel van Piemonte

Red Dots on Black

Moscato, een van de meest geliefde en veelzijdige witte druivensoorten, houdt een bijzondere plaats in het hart van Piemonte en wijnliefhebbers wereldwijd. Deze druif, bekend om zijn opvallend aromatische profiel, is niet alleen een fundament van Piemonte's wijnerfgoed, maar ook een veelzijdige speler in de wereldwijde wijnproductie.

Een rijke geschiedenis

Moscato behoort mogelijk tot een van de oudste druivensoorten, met honderden varianten die over de hele wereld worden verbouwd. In Piemonte vormt de druif de basis van zowel de wereldberoemde Asti Spumante als de verfijnde Moscato d’Asti, wijnen die het unieke aromatische karakter van de druif tot uitdrukking brengen.

De kunst van Moscato wijnen

Moscato d’Asti, een licht mousserende wijn met een kenmerkend laag alcoholpercentage van circa 5%, is het resultaat van een zorgvuldig gecontroleerde fermentatie, waarbij het proces wordt gestopt voordat alle suiker is omgezet in alcohol. Deze techniek behoudt de natuurlijke zoetheid en het fruitige aroma van de druif, terwijl de wijn een lichte sprankeling krijgt door fermentatie in afgesloten druktanks, bekend als de autoclave methode.

Asti Spumante, aan de andere kant, ondergaat een langere fermentatie, wat resulteert in een iets hoger alcoholpercentage (circa 7%) en een meer uitgesproken mousserend karakter. De verpakking van Asti Spumante, met zijn dikkere fles en champignonvormige kurk, weerspiegelt de hogere druk van deze sprankelende wijn, in tegenstelling tot de Moscato d’Asti, die vaak wordt verzegeld met een ‘gewone’ kurk en in een minder zware fles.

Moscato: meer dan mousserend

Naast de mousserende varianten, wordt Moscato in Piemonte ook gebruikt voor het creëren van stille dessertwijnen, vaak via de passito methode, waarbij de druiven worden ingedroogd voordat ze worden geperst. Deze methode concentreert de suikers en aroma's, wat resulteert in uitzonderlijk rijke en complexe dessertwijnen.

Moscato is een druif die diversiteit en complexiteit belichaamt, van de verfrissende en feestelijke mousserende wijnen tot de diep geconcentreerde dessertwijnen. Zijn diepe wortels in Piemonte en de unieke expressie in een reeks van wijnstijlen maken Moscato tot een essentiële kennismaking voor elke wijnliefhebber. Of het nu gaat om het vieren van een speciale gelegenheid met een glas Asti Spumante of het genieten van het delicate evenwicht van een Moscato d’Asti, Moscato wijnen bieden een verleidelijke blik op de rijkdom van Piemonte's wijncultuur.

 

bottom of page