top of page
Red Dots on Black

Druif "Moscato "  

Red Dots on Black

De Moscato is een van de meest aangeplante witte druiven in Piemonte, en misschien wel de bekendste.

 

Het is een druif waarvan er vele honderden varianten bestaan die overal op de wereld aangeplant zijn, ook als tafeldruif vanwege zijn opvallende, aromatische smaak.

 

Mogelijk is het een van de oudste druivensoorten die er is. In Piemonte wordt de druif gebruikt voor de beroemde mousserende half zoete Asti Spumante en voor de licht mousserende Moscato d’Asti.

 

De druif is populair vanwege zijn karakteristieke, sterk aromatische smaak. 

 

De Moscato d’Asti wordt gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol, en heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte van maar ca 5%.

 

moscato.jpg

Kenmerken-druif

  • N/A

  • N/A

  • N/A

Red Dots on Black

Door de druiven te vergisten in afgesloten druktanks (autoclave) komt er koolzuur in de wijn, die daardoor licht mousserend wordt.

 

De Asti Spumante is meestal verder vergist, heeft daardoor een wat hoger alcoholpercentage (ca 7%) en een hogere druk.

 

Dat is ook te zien aan de dikkere fles die gebruikt wordt en de champignon vormige kurk; Moscato d’Asti heeft vaak een ‘gewone’ kurk en een minder zware fles.

 

Naast mousserende dessertwijnen wordt de Moscato in Piemonte ook gebruikt voor stille dessertwijnen, meestal door de druiven in te drogen (passito methode) voor er wijn van gemaakt wordt.

 

Hiermee worden ook bijzonder mooie dessertwijnen gemaakt.

Panettone

Kenmerken-wijn

Een uitstekende zoet aromatische dessertwijn, licht en sprankelend. Het heeft een heldere strogele kleur met delicate groenachtige reflecties.

 

Het lichte witte schuim zorgt voor een zeer fijne en zeer stabiele perlage, Het boeket van Moscato wijn is intens en aanhoudend, aromatisch, bloemig en fruitig.

 

De smaak is zoet en fris is het resultaat van een matig alcoholpercentage en de juiste balans tussen smaak en zuurgraad, het is zacht en vol muskusachtige sensaties die typisch zijn voor muskaatdruiven.

 

Het gaat goed met vers en gebakken gebak, gevulde cakes, panettone en fruit.

bottom of page