top of page
Red Dots on Black

Regio Roero

De Roero is dat deel van het grondgebied dat ten noorden van Alba ligt, op de linkeroever van de rivier de Tanaro, tussen de vlakte van Carmagnola en de lage heuvels van het Asti-gebied.

 

Zoals in veel andere gebieden van Piemonte, heeft de wijnbouw in Roero een geschiedenis van duizend jaar: de wijnbouw productie ontwikkelt zich in feite vóór de komst van de Romeinen, sinds de aanwezigheid van de Liguriërs, waarschijnlijk dankzij de invloed van de Etrusken, en breidt zich uit met toenemende intensiteit uit tot op de dag van vandaag.

 

In vergelijking met andere aangrenzende wijnbouwgebieden wordt Roero echter gekenmerkt door een opmerkelijke verscheidenheid aan landschappen die, naast de wijnranken, de aanwezigheid van bossen en boomgaarden zien.

Een van de elementen die het Roero landschap kenmerken, zijn de Rocche, steile heuvels die het gebied doorsnijden van zuidwest naar noordoost, van Pocapaglia tot Montà, en de continentale bodems verdelen op basis van grind en rivierdelen, waar de wijnstok zijn ideale omstandigheden vindt.

 

De wijnlandschappen van de Roero, samen met die van Langhe en Monferrato, werden in juni 2014 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, omdat ze een uitzonderlijk levende getuigenis zijn van de historische traditie van wijnbouw, wijnbereidings-processen, van een sociaal, landelijk en van een economisch weefsel gebaseerd op de wijncultuur.

 

Dit is het wijngebied van de Roero waar naast de witte Roero Arneis en de Rode Roero, ook nog witte Favorita en de rode dessert wijn Brachetto / Birbet worden gemaakt.

Meer info | consorziodelroero.it

Porté Disné


Ieder jaar op de laatste zondag van mei, wordt in het Roero gebied een gastronomische wandeling georganiseerd.

 

Dit is een rondtrekkende lunch van ruim 9 km tussen Montà en Canale, twee steden in het hart van de wijnheuvels.

Lees meer over dit evenement in mijn blog post

bottom of page