top of page
Red Dots on Black

Regio Dogliani

Dogliani land van wijnen, ambachten, oude beurzen, festivals en markten. De Dogliani ligt vrij centraal in de Langhe, net ten zuiden van de Barolo.

 

De streek kent een gevarieerd landschap omdat er niet alleen wijn verbouwd wordt, en laat een afwisseling van wijngaarden, akkers, weilanden en bossen zien. Het hart van de streek is het stadje Dogliani, al komt de wijn met deze naam uit een aanzienlijk groter gebied. 

De Dogliani is onlosmakelijk verbonden met één druif: de Dolcetto. Deze druivensoort is hier al sinds mensenheugenis verbouwd, en volgens velen is de Dogliani ook de beste streek voor de Dolcetto.

 

Het karakter van de wijn is het wel iets anders dan elders: de Dolcetto uit de meer oostelijk gelegen gebieden rond Acqui Terme en Ovada zijn vaak licht van stijl, maar die uit de Dogliani zijn juist stevig en vol, met veel karakter.

 

Vanaf de jaren ’90 zijn er enkele wijnmakers gaan experimenteren met het maken van een houtgerijpte versie van de Dolcetto, die traditioneel alleen op inox rijpt.

 

Dit bleek een groot succes en de wijn bleek een onvermoed groot potentieel te hebben. De progressie in kwaliteit van deze Superiore werd bevestigd met de toekenning van de DOCG status enkele jaren geleden.

 

De Dolcetto di Dogliani Superiore DOCG wordt ook simpelweg als Dogliani DOCG afgekort.

bottom of page