top of page
Zoeken

DOCG e DOC di Piemonte

Om een goed beeld te verkrijgen tot welke categorie een wijn behoort, zijn er wettelijke bepalingen die gelden voor de hele wijnindustrie. Italië is lid van de EG en dus worden kwaliteit en herkomst van de wijnen naar de normen van de gemeenschap beschermd. Net als in andere Europese landen heeft het Franse reglement als model gediend; dat was er ook bijna drie decennia eerder. In Italië kwam de wijnwetgeving pas in 1963 tot stand. Deze wet ter bescherming van gecontroleerde herkomstbenamingen is in hoofdlijnen tot op heden geldig.

De wijnproductie is verdeeld volgens Europese norm in twee klassen: tafelwijnen (Vini da Tavola)

en kwaliteits- of DOC wijnen (Denominazione di Origine Controlata), die voortaan aan nauwkeurige bepalingen betreffende de samenstelling, de herkomst van de druiven, maar ook de wijnbereiding en de opvoeding waren onderworpen.De onderstaande indeling is gemaakt volgens de VQPRD (Vino di Qualità Prodotto in a regione Delimitata) in de kwaliteitsaanduiding die men daar kent.


DOCG  (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

Allerhoogste kwaliteitsnorm : als de DOC plus stringente maximale opbrengst per hectare. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden.

Verdeling Piemonte 17 - heel Italië 73

 

DOCG | witte en rosé wijnen 

DOCG - rode wijnen 

DOC (Denominazione di Origine Controllata)

Een na hoogste kwalificatie : wijn komt van speciaal stuk land.

Verdeling Piemonte 42 - heel Italië 332

 

Witte wijnen


 

Rosé wijnen


 

Rode wijnen

IGT (Indicazione Geografica Typica) | is niet voor Piemonte toepasbaar

de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied. Niet meer en niet minder. Veelal zijn dit wijnen die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor een DOC en kunnen daarom ook topwijnen zijn.

VdT (Vino da Tavola) | is niet voor Piemonte toepasbaar

eenvoudige wijnen op basisniveau.

 

Classico | kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en wordt dan gecombineerd met de streeknaam. Met deze term wordt het kerngebied van de DOC(G) aangeduid.

Riserva | kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en geeft aan dat de wijn een verplichte rijpingsduur heeft gehad. Een wijn met classico of riserva op het etiket betekent over het algemeen ook een betere kwaliteit.

Superiore | wijn met een hoger alcoholgehalte dan het voorgeschreven minimum, wat soms duidt op een hogere kwaliteit. Soms een betere wijngaard, meestal een langere rijping voordat de wijn op de markt komt.

De gecontroleerde en gegarandeerde oorsprongsbenaming identificeert wijnen van de hoogste kwaliteit, die geproduceerd zijn uit druiven die geteeld zijn in de beste ondergrond volgens de regels die zijn opgesteld door specifieke productievoorschriften die de technieken voor het maken van wijn, de organoleptische eigenschappen en vooral de productiegebieden identificeren.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page