top of page
Zoeken

Roero Arneis - Voor Nederlanders vrijwel onbekend!

In mijn vorig blog over de Vitello Tonnato heb ik als wijnkeuze de witte Roero Arneis vermeld.

Voor de meeste Nederlanders is dit een vrij onbekende wijn. Tijdens onze Italiaanse kookworkshops viel het mij op dat er vrijwel niemand bekend was met deze prachtige wijn.

In dit blog zal ik wat dieper ingaan op het wijngebied de Roero en de druivensoort Arneis.


Wijngebied de Roero

De Roero is een van de belangrijkste wijngebieden van Piemonte en ligt ten noorden van Alba, op de linker oever van de rivier de Tanaro. In de Roero komen jongere en vooral zandigere afzettingen en gesteenten voor, die relatief gemakkelijk verweren en eroderen. De streek wordt daardoor gekenmerkt door glooiende, lage heuvels en brede dalen.

De Roero staat niet alleen bekend om de wijnen die er geproduceerd worden, maar ook om de vele groenten en vooral fruit dat er verbouwd wordt. Beroemd zijn vooral de peren en perziken uit de Roero. Maar goede agrarische producten en culinaire cultuur zijn sowieso belangrijk: niet voor niets is de hoofdstad van de Roero ook de “geboorteplaats” van de internationale Slow Food beweging, die wereldwijd de verantwoorde voedselproductie en culinaire cultuur promoot en verdedigt.


De zandige ondergrond heeft niet alleen het landschap gevormd, maar drukt ook een belangrijke stempel op de wijnen die er gemaakt worden. De wijnen van deze zandige bodems zijn over het algemeen verfijnder en lichter van stijl, en daardoor vaak wat eleganter dan die uit andere gebieden. De tannines zijn ook fijner en minder hard, waardoor de wijnen sneller op dronk komen en minder lang hoeven lageren.

De beste wijnen komen van de wijngaarden op de hellingen die min of meer op het zuiden gericht zijn, en tegen de vrij steile rotsformaties aan liggen: de Rocche genoemd. Deze zone met ruggen loopt dwars door de Roero. Op sommige plaatsen zijn hier door de erosie van beekjes steile, soms zelfs onbegaanbare kloven en dalen ontstaan. Die zijn een toevluchtsoord voor plant en dier en dit geeft een bijdrage aan de biodiversiteit van het gebied.


Druivensoort Arneis

De Arneis is een van de belangrijkste witte druivensoorten van (noord) Italië en wordt eigenlijk alleen in Piemonte verbouwd. Hij wordt ook wel de witte Barolo genoemd.

Arneis betekent "kleine moeilijke" en is geen gemakkelijk te telen druif met een vrij hoge ziektegevoeligheid en lage opbrengsten, en is mede daarom uit beeld geraakt. Vanaf de jaren ’80 verlegde de aandacht zich van kwantiteit naar kwaliteit, en kwam de Arneis weer in beeld vanwege zijn goede smaakeigenschappen. Ondertussen is het een van de belangrijkste en hoogst gewaardeerde witte wijnen uit Italië.

De Arneis gedijt vooral erg goed op de arme zandbodems van de Roero. De druif geeft daar middelzware, verfijnde en elegante witte wijnen; geteeld in de Langhe geeft hij wijnen met wat lagere zuurgraad en minder uitgesproken. Over het algemeen wordt de Arneis niet op hout opgevoed maar alleen op roestvast staal (inox). De wijn wordt vaak jong gedronken.

Kenmerken

Meest voorkomende wijnstreek | Piemonte

Kleur van de schil | geel-groen

Druivensoort | 100% Arneis

Wijnstijlen | droge witte wijn

Bewaarkracht | jong te drinken

Te drinken bij | als aperitief | bij antipasti | zeevruchten | gevogelte | lichte romige kazen

Bekendste herkomstbenamingen | DOCG Roero Arneis | DOC Langhe Arneis

De Arneis is met zijn frisheid en aroma's van amandel, groene appel, peer en meloen een heerlijke frisse wijn.

Ik zou zeggen probeer deze wijn eens uit.


Salute Martino

Martinodipiemonte.nl | Italiaanse kookworkshops als huiskamer kookworkshop - voor vriendengroepen in een kookstudio en als teambuilding in de Italiaanse keuken


0 opmerkingen

Comentários


bottom of page