Recept en wijnkeuze Parmigiana di Melanzane

Een van onze favorieten tijdens onze Italiaanse kookworkshop “Parmigiana di Melanzane” Aan het einde van de blog vind je de wijnkeuze.


Inleiding

De ronde violetta di Firenze, de violetta lunga di Napoli, de langwerpige violetta di Rimini, de lunga di Napoli, de lunga nera di Chioggia en de black beauty zijn maar een paar van de vele soorten aubergines waarvan de namen zijn geïnspireerd op de donkere, glanzende kleur van het vel van deze groente, die oorspronkelijk uit India komt. Minder bekend maar even lekker is de witte aubergine. Je hoeft de aubergines niet altijd met zout te bestrooien en 30 minuten uit te laten lekken. Moderne soorten bevatten meestal geen bittere sappen. Zout maakt hun smaak echter wel delicater en zorgt dat ze minder olie absorberen. Aubergine recepten zijn onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse keuken. De Italiaanse naam van aubergine is “Melanzane” en zijn, er daar dan ook veel aubergine recepten te vinden die het woord Melanzane met zich meedragen.


Parmigiana di Melanzane di Martinodipiemonte

Dit recept kun je een beetje vergelijken met een lasagne recept waarbij de lasagnebladen worden vervangen door dun gesneden plakken aubergine.

Voor dit recept kiezen we voor een aantal verschillende ingrediënten zoals : aubergines , tomaten, knoflook, basilicum, mozzarella en Parmezaanse kaas.


1 - Ingrediënten & bereiding aubergines


Ingrediënten aubergines voor 6 personen

5 mooie grote aubergines

Snijplank

Zout

Kom voor de aubergines


Bereiding aubergines

Snijd de aubergines in niet al te dikke plakken (max 1 cm) in de lengte. Doe wat water en wat zout in de kom. Leg de plakken aubergines in de kom en zet deze voor een uurtje of twee in de koelkast.


2 - Ingrediënten & bereiding tomatensaus


Ingrediënten tomatensaus

1 groot blik (750 g) tomaten, ontveld, ontpit en of blokjes

3 teentjes knoflook

Zout en versgemalen peper

Olijfolie

Diepe pan


Bereiding tomatensaus

Pel en snij de knoflook fijn. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de knoflook. Schenk hier de tomaten bij. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Breng aan de kook en laat de saus goed inkoken.3 - Ingrediënten & bereiding melanzane


Ingrediënten melanzane

De gesneden aubergines uit de koelkast

De tomatensaus