top of page
Zoeken

Ontdek de wijngebieden van Piemonte


Verborgen in het noordwestelijke deel van Italië, tegen de indrukwekkende achtergrond van de Alpen, vind je Piemonte, een streek die bekendstaat om zijn uitmuntende wijnbouw. Met een rijke historie, een gevarieerd terroir en een diepgewortelde passie voor het wijnmaken die generaties teruggaat, biedt Piemonte een unieke reis langs enkele van de meest gerenommeerde wijngebieden ter wereld. Van de krachtige Barolo tot de verfrissende Asti, elke wijnfles vertelt een eigen verhaal vol traditie en ambacht. Ga met ons mee op ontdekkingsreis langs zowel de beroemde als de verborgen parels van de Piemontese wijnproductie en ervaar de rijke diversiteit aan wijnschatten die deze streek te bieden heeft.


Langhe: het kroonjuweel

Het hart en de ziel van de Piemontese wijnbouw vind je in de Langhe-regio, met zijn door UNESCO beschermde landschappen. Dit is de thuisbasis van de edele Nebbiolo-druif, die de basis vormt voor de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen. De Langhe staat symbool voor het summum van Piemontees wijnmaken. Deze wijnen worden geroemd om hun diepgang, complexiteit en bewaarpotentieel, en zijn het toonbeeld van de wijntraditie in de regio.


Roero en Monferrato: een divers palet

Aan de andere kant van de Tanaro-rivier ligt Roero, waar lichtere, fruitigere wijnen zoals de Arneis witte wijn worden geproduceerd, die de veelzijdigheid van Piemonte tonen. Monferrato, uitgestrekt en gevarieerd, is een mozaïek van wijngaarden en eeuwenoude kastelen, bekend om zijn Barbera wijnen die intensiteit combineren met finesse, en zo de rijke diversiteit van de terroirs in de streek weerspiegelen.


Asti: het bruisende hart van Piemonte

Asti is synoniem aan sprankelende vreugde, met de productie van Asti Spumante en Moscato d'Asti van de Moscato Bianco-druif. Deze mousserende wijnen brengen de feestelijke geest tot leven met hun zoete, bloemige en frisse smaakprofielen die wijnliefhebbers wereldwijd hebben veroverd.


Ontdek de verborgen schatten

Buiten de bekende paden liggen de verborgen juweeltjes van Piemonte, kleinere wijngebieden die unieke uitdrukkingen van lokale terroir en traditie bieden.

- Gavi: Met zijn elegante witte wijnen van de Cortese-druif, biedt Gavi een combinatie van frisheid en mineraliteit, en presenteert een verfrissend alternatief voor de robuuste rode wijnen van Piemonte.

- Dogliani: Gespecialiseerd in Dolcetto, levert Dogliani wijnen die gemakkelijk te benaderen zijn, met zachte tannines en levendige fruitige smaken, en toont zo een andere kant van de veelzijdigheid van Piemonte.

- Ruché di Castagnole Monferrato: Een nichegebied dat aromatische rode wijnen van de Ruché-druif produceert, met een bouquet van bloemige en kruidige noten, als bewijs van het diverse wijnpalet van Piemonte.

- Lessona en Bramaterra: Met een focus op Nebbiolo, aangevuld met Vespolina en Croatina, bieden deze regio's wijnen van opmerkelijke elegantie en verfijning, onderscheiden door hun lichtere body en bloemige tonen.
Piemonte is een land van contrasten en diversiteit, waar elke vallei, heuvel en wijngaard zijn eigen unieke verhaal vertelt. Van de prestigieuze Nebbiolo-gebaseerde wijnen tot de delicate witte wijnen van Gavi, en van de bruisende Asti tot de verborgen parels zoals Dogliani en Ruché, Piemonte biedt een wijn voor elke smaak. Deze streek nodigt wijnliefhebbers uit om verder te kijken dan de bekende namen en de diepte en breedte van zijn wijnerfgoed te verkennen. In Piemonte is elke slok een ontdekkingsreis en elke fles een avontuur dat wacht om beleefd te worden.


Na onze verkenning van de Piemontese wijnen voel je je wellicht geïnspireerd om deze niet alleen te proeven, maar ze ook te ervaren. Een prachtige manier om dit avontuur voort te zetten, is door deel te nemen aan een Piemontese kookworkshop bij Martino di Piemonte.Bij Martino di Piemonte draait alles om meer dan alleen koken; het is een onderdompeling in echte Piemontese gastvrijheid, waar eten en wijn samen één verhaal vormen. Je ontdekt hoe de wijnen van iedere regio elk gerecht naar een hoger niveau tillen.

Nieuwsgierig naar wat deze ervaring precies inhoudt, van het menu tot de geselecteerde wijnen en de kosten? Klik dan op de link hieronder voor alle details die je nodig hebt om je plek in deze unieke kookworkshop te reserveren. Volg je passie voor wijn en eten, en word onderdeel van een onvergetelijke Piemontese ervaring.
Menu la cucina piemontese kookworkshop
.pdf
Download PDF • 81.30MB


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page