top of page
Zoeken

De schatten van Piemonte: Een diepgaande verkenning van de druivensoorten


Piemonte, is een wijnregio die rijk is aan traditie, diversiteit en kwaliteit. Het landschap, gekenmerkt door glooiende heuvels en mistige ochtenden, biedt de perfecte omstandigheden voor zowel witte als rode druivensoorten om te floreren. Laten we dieper ingaan op de kenmerken en unieke kwaliteiten van deze druiven, die Piemonte tot een van de meest gerespecteerde wijngebieden ter wereld maken.


Witte Druivensoorten van Piemonte





Arneis: De elegante Arneis vaak genoemd als "witte Nebbiolo", is een druif die een opmerkelijke comeback heeft gemaakt van bijna uitsterven in de jaren '70. Deze variëteit, voornamelijk geteeld in de Roero en Langhe wijngebieden, produceert wijnen die bekend staan om hun finesse en aromatische complexiteit. Met geuren die variëren van verse appels en peren tot hints van kamille en amandelen, biedt de Arneis een delicate maar diepgaande wijnervaring.

De beste Arneis wijnen komen uit de appellaties Roero Arneis DOCG en Langhe Arneis DOC, waar de unieke zandbodems en microklimaten bijdragen aan de expressie van deze druif.


Moscato: De Moscato druif is vooral bekend om zijn rol in de sprankelende Moscato d'Asti en Asti Spumante een licht mousserende, zoetige wijn, is wellicht een van de meest bekende wijnen uit Piemonte. De druif Moscato Bianco, met zijn onmiskenbaar aromatische bouquet van perzik, lychee en sinaasappelbloesem, creëert een wijn die zowel levendig als verleidelijk zoet is, met een verrassend laag alcoholgehalte. Schenk je deze wijn. als aperitief of dessert.


Cortese: Cortese, het hart van de Gavi DOCG, is een druif die bekend staat om zijn scherpe, minerale wijnen met een subtiele fruitigheid en een indrukwekkende zuurgraad. Deze wijnen, vaak omschreven als Piemonte's antwoord op de elegantie van witte Bourgogne, zijn perfect als begeleiding van zeevruchten en lichte pasta's. De beste Cortese wijnen komen uit de heuvels rond het stadje Gavi, waar de kalksteen- en kleibodems de wijnen een unieke mineraliteit en diepte geven.


Favorita: Deze relatief onbekende witte druif is verwant aan Vermentino en staat bekend om zijn frisse, fruitige wijnen met hints van citrus en bloemen. Favorita, vaak gevonden in de Langhe en Roero wijngebieden, biedt een verkwikkende drinkervaring met een licht en verfrissend karakter. De wijn is ideaal voor zomerse dagen, perfect als aperitief of in combinatie met lichte zeevruchten en salades.


Timorasso : Een krachtige witte druif met een rijk potentieel voor veroudering, was ooit bijna vergeten maar heeft nu een toegewijde aanhang. De wijnen uit deze druif zijn vol, met een rijke textuur en een complexe mix van minerale, fruitige, en soms kruidige tonen. Timorasso's vermogen om te verouderen onthult een diepere laag van smaken, van verse citrus en witte bloemen tot ontwikkelde noten van honing en noten, wat bewijst dat Italiaanse witte wijnen net zo'n verouderingspotentieel kunnen hebben als hun rode tegenhangers. Timorasso, wordt voornamelijk verbouwd in de heuvels van Tortona, en vertegenwoordigt de renaissance van oude druivensoorten in de regio.


Erbaluce: De witte druivensoort Erbaluce is een juweel uit het noorden van Italië, met een geschiedenis die net zo rijk is als haar smaak. Oorspronkelijk afkomstig uit de regio Piemonte, in het bijzonder rond het stadje Caluso, wordt deze druif al eeuwenlang verbouwd in dit pittoreske landschap. De naam 'Erbaluce' zelf is een ode aan de natuur: 'erba' verwijst naar kruiden en 'luce' naar licht, wat samen de unieke, heldere smaak van de druif symboliseert.


Rode Druivensoorten van Piemonte




Barbera: Als een van de meest aangeplante druiven in Piemonte, staat de Barbera bekend om zijn diepe kleur, lage tannines en hoge zuurgraad. Deze druif produceert toegankelijke, fruitige wijnen die variëren van licht en fris tot rijk en complex, afhankelijk van de vinificatiemethode. De beste Barbera wijnen komen uit de appellaties Barbera d’Asti DOCG en Barbera d’Alba DOC, waar ze vaak rijpen in eiken vaten om diepte en structuur toe te voegen.


Nebbiolo: De koning van Piemonte's druiven, Nebbiolo, is de ruggengraat van de legendarische wijnen Barolo en Barbaresco. Deze druif is synoniem met complexiteit, tannine en een buitengewoon verouderingspotentieel. Nebbiolo wijnen staan bekend om hun subtiele aroma's van kersen, rozen, teer en truffel, en ontwikkelen een ongeëvenaarde complexiteit en elegantie met de tijd.

\

Dolcetto: Ondanks zijn naam, die "kleine zoete" betekent, produceert Dolcetto droge, fruitige wijnen met een aangename bitterheid in de afdronk. Deze wijnen, ideaal voor dagelijks genot, kenmerken zich door hun donkere fruitaroma's en zachte tannines. Dolcetto wijnen, vooral die uit Dogliani DOCG, bieden een directe expressie van Piemonte's terroir.


Grignolino: Grignolino is een unieke Piemontese druif die lichte, tanninerijke wijnen produceert met een kenmerkende kruidigheid en frisheid. Deze wijnen, vaak gekenmerkt door hun lichtere kleur en delicate aroma's van rode bessen en kruiden, zijn een uitstekende begeleiding van lichte maaltijden en charcuterie.


Brachetto: Deze druif produceert charmante, licht mousserende rode wijnen met een zoet profiel, bekend als Brachetto d'Acqui in de DOCG van dezelfde naam. Brachetto-wijnen zijn dieprood van kleur en hebben uitgesproken aroma's van rozen, aardbeien en frambozen, met een verleidelijk zoet palet dat perfect past bij desserts of als een verfrissend aperitief.


Malvasia: een veelzijdige druivenfamilie met een diepe wortel in de Italiaanse wijntraditie, vindt ook haar expressie in Piemonte als een intrigerende rode variant. Deze rode Malvasia, vaak gekenmerkt door haar fruitige en bloemige aroma's, combineert subtiel de zoetheid van rijpe bessen met een zachte kruidigheid en een verleidelijke fluweelzachte textuur. In Piemonte wordt de rode Malvasia gebruikt om unieke, aromatische wijnen te produceren die zowel solo als in blends de lokale eetcultuur verrijken.


Ruchè: Een unieke druif die vooral in en rond het stadje Castagnole Monferrato wordt verbouwd, Ruchè produceert aromatische rode wijnen die bekend staan om hun expressieve boeket van kruiden, bloemen en rijp rood fruit. Ruchè di Castagnole Monferrato, een wijn met zowel DOCG-status als een groeiende schare fans, combineert elegantie met een opmerkelijke aromatische diepte, wat resulteert in wijnen die zowel complex als toegankelijk zijn.


Pelaverga: Deze zeldzame druif, voornamelijk verbouwd in Verduno, produceert lichtgekleurde, aromatische wijnen met subtiele kruidige noten en hints van rode bessen. Pelaverga wijnen staan bekend om hun lichte lichaam, verfrissende zuurgraad en unieke karakter, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor lichte maaltijden of als verfrissende rode wijnoptie.


Croatina: Bekend om zijn bijdrage aan de robuuste en tanninerijke wijnen van Piemonte, Croatina wordt vaak geblend met andere variëteiten om structuur en kleur toe te voegen. In zuivere vorm produceert het diepgekleurde wijnen met rijke donkere fruitaroma's, kruidige ondertonen en een potentieel voor veroudering. Croatina, soms aangeduid onder lokale namen zoals Bonarda Piemontese, speelt een cruciale rol in diverse DOC-wijnen in de regio.


De druivensoorten van Piemonte vertegenwoordigen een breed spectrum van stijlen en smaken, van de lichte en aromatische witte wijnen tot de robuuste en complexe rode. Elk biedt een unieke kijk op het rijke wijnerfgoed van de regio, gekenmerkt door een diepe verbondenheid met het land en een onwrikbare toewijding aan kwaliteit. Voor wijnliefhebbers biedt Piemonte een eindeloze ontdekkingsreis door een van de meest boeiende wijnlandschappen ter wereld.





Een culinaire reis door Piemonte: La Cucina Piemontese kookworkshop

Na onze verkenning van de Piemontese wijnen voel je je wellicht geïnspireerd om deze niet alleen te proeven, maar ze ook te ervaren. Een prachtige manier om dit avontuur voort te zetten, is door deel te nemen aan een Piemontese kookworkshop bij Martino di Piemonte. 




Ontdek de rijke variëteit aan druiven uit Piemonte en de uitzonderlijke wijnen die deze voortbrengen, en breng deze kennis tot leven in onze bijzondere culinaire belevenis: de La Cucina Piemontese kookworkshop. Deze workshop is een uitgelezen kans om niet alleen je culinaire vaardigheden te verfijnen maar ook om te leren hoe je vijf eigentijdse Piemontese gerechten bereidt, elk gepaard met een zorgvuldig gekozen Piemontese wijn.

Het unieke van deze workshop schuilt in de perfecte wijn-spijs combinaties, gekozen uit de druivensoorten die we hebben besproken.

Wil je meer weten over wat deze workshop inhoudt, van het menu tot de geselecteerde wijnen en de kosten? Klik dan op de link hieronder voor alle benodigde informatie.


Menu la cucina piemontese kookworkshop
.pdf
Download PDF • 81.30MB

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page