• Martino

La cucina Piemontese - Introductie

Bijgewerkt: 30 jun 2020


De komende blogs nemen wij - de Piemontese Chefkok Angelo Colombo en gastheer Martino - je graag mee in de wereld van "La cucina Piemontese" en andere Italiaanse streken.
Waarom Piemonte? Voor mij Martino als groot liefhebber van wijn en de Italiaanse keuken, ben ik een aantal jaren geleden verliefd geworden op de regio Piemonte, een prachtige nog authentieke regio waar de mensen, het eten en de wijnen mij echt in het hart hebben gesloten. Als fanatiek wijnliefhebber heb ik mij de afgelopen jaren toegelegd op de Piemontese wijnen en in een later stadium ben ik in contact gekomen met Chef Angelo Colombo, om eens te kijken of wij onze gezamenlijke passie van wijn en eten konden delen middels een kookworkshop. Nu een jaar later passen wij dit maandelijks toe.Introductie

Zoals het woord al zegt, Piemonte betekent: (aan de) voet van de berg en inderdaad, het grootste deel van het grondgebied van Piemonte bestaat uit bergen, heuvels en vlakten die zich uitstrekken tot aan de Po en die van invloed zijn op de landbouw met al haar producten die men terugvindt in de keuken.

De Piemontese regio's
Op de vlakten verbouwt men veel granen, vooral rijst, en wel zoveel dat de regio’s Novara en Vercelli alleen al ongeveer 60% van de landelijke rijstproductie opbrengen.

Ook de groente- en fruitteelt is zeer goed ontwikkeld en wat betreft de wijnbouw is Piemonte een van de belangrijkste gebieden van Italië.


Het vee op de vele bergweiden zorgt voor de productie van zowel vlees als zuivelproducten en ook in deze sector bezet Piemonte de eerste plaats in Italië.Bovendien is het gebied rijk aan voortreffelijke producten, zoals de witte truffel van Alba die men o.a. vindt bij Monferrato, in de omgeving van Asti en in de Langhe. Ook paddenstoelen vooral eekhoorntjesbrood vindt men overal in het hele gebied, zowel in de heuvels als in de bergen.Tot voor kort werd de Piemontese keuken beschouwd als een afgeleide vorm van de Franse keuken, aangezien beide talen ook verwant zijn. Het is natuurlijk ook niet vreemd dat er vanuit Turijn, sinds 1559 de hoofdstad van het koninkrijk Savoia, een culinaire uitwisseling bestond met het buurland Frankrijk.


Voor de gastronomie is Alba, van alle steden in Piemonte, de belangrijkste. De rijkdom van het gebied komt tot uiting in zijn keuken waar truffel, kostbare paddenstoelen, wild, veel verschillende groenten en vooral de beroemde hazelnoten uit de Langhe, de basis voor de gianduiotti en de gianduia creme, de boventoon voeren. Alba is ook de stad van de tajarin, de enige pasta die zijn oorsprong vindt in Piemonte. Bovendien is dit het gebied waar enkele van de mooiste Italiaanse wijnen vandaan komen: de Barbaresco en de Barolo, ook in het buitenland zeer bekend.Asti is in de hele wereld bekend om zijn wijnen. Ook wordt er in de streek veel groente, fruit en graan verbouwd en vind je er de beroemde witte truffel.

Cuneo genoemd ‘de grote regio’ is voor het grootste deel bergachtig, maar toch rijk aan interessante producten: melk en zuivelproducten van uitstekende kwaliteit, paddestoelen, granen zoals gerst en boekweit en bovenal de truffel, zo zeer zelfs dat Cuneo inmiddels bekend staat als de hoofdstad van de truffel.De gastronomie van Novara lijkt veel meer op die van Lombardije dan op die van Piemonte.

Verschillende traditionele gerechten hebben als basis ingrediënt de vis die ooit veel voorkwam in het Lago Maggiore, het Lago d’Orta en in veel vijvers die in het verleden de onmisbare basins  vormden voor de irrigatie van de rijstvelden.


Ook de keuken van Verbania Cusio en Ossola lijkt hier zowel uit geografisch als uit gastronomisch oogpunt veel op. De sobere locale keuken wordt aangevuld met wild, paddestoelen en kazen  uit de omliggende dalen.


Vercelli biedt specialiteiten uit Piemonte en Lombardije. In deze streek vind je karakteristieke gerechten zowel van de laagvlakte als van de rijstvelden. Kikkerbilletjes, zoetwater vis en traditionele gerechten zoals je die vindt in de heuvels en aan de voet van de bergen.


Turijn, internationale stad bij uitstek, heeft geen echte, eigen gastronomische traditie. Vooral door de industriële ontwikkeling is de stad een smeltkroes van mensen uit de provincie en uit het zuiden van het land, die hun culinaire ideeën en exotische ingrediënten hebben meegenomen. Wat het karakter van Turijn het best weergeeft is de productie van zoetigheden en in het bijzonder de verwerking van chocolade, die eind 1700 is ontstaan om het meer verfijnde verhemelte te strelen.

Een ander product dat in de hele wereld bekend is, is de ‘grissino’.Wil je ook eens een Italiaanse kookworkshop meemaken bekijk dan een voorbeeld van een vijfgangen menu met bijpassen Piemontese wijnen. Voor informatie martinodipiemonte.nl