Kerstmenu Italian style - tweede en derde gang

Hier nog wat inspiratie voor het kerstdiner - de tweede en derde gang.


eerste gang

Coquilles con gamberi e pancetta su letto di zucca

Coquilles met gamba's en pancetta op een bedje van pompoen


tweede gang

Melanzane alla Parmigiana

Uit de oven op de manier van lasagne klaargemaakte laagjes aubergines, tomaten, mozzarella en Parmezaanse kaas


derde gang

Filetto di trota salmonata

Zalmforel met verschillende soorten noten, kruiden, bospeen en sjalotjes


vierde gang

Rollata di faraona ​

Rollade van parelhoen gevuld met roomkaas en truffel en een saus van prosecco en parmezaanse kaas


dessert

Tortino piccante del cuore caldo al cioccolato​

Chocolade cake met een warm en kruidig hart


Tweede gang - MELANZANE ALLA PARMIGIANA

Uit de oven op de manier van lasagne klaargemaakte laagjes aubergines, tomaten, mozzarella en Parmezaanse kaas


Een van mijn persoonlijke favorieten, vooral als je het serveert op een matje van Parmezaanse kaas.

INGREDIËNTEN - 6 personen

2 uien

2 teentjes knoflook

verse blaadjes basilicum

zonnebloemolie om te frituren

1 groot blik tomaten of passato

4 grote aubergines (in plakken van max. 1 cm over de lengte)

500 g droge mozzarella

500 g Parmigiano Reggiano

olijfolie

zout en versgemalen peper


WERKWIJZE

Pel en snijd de knoflook fijn en pluk de basilicum. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de knoflook. Schenk hier de tomaten of passato bij. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en breng het aan de kook en laat de saus goed inkoken.

Verwarm de oven op 180 graden. Leg een laag keukenpapier op een plank, Doe wat olie in de koekenpan en warm dit op. Bak de aubergine plakken goed bruin en laat ze uitlekken op het keukenpapier en leg er steeds een laag nieuwe keukenpapier bovenop (de aubergines moeten goed kunnen uitlekken). Herhaal deze stap steeds en vul ook nieuwe olijfolie toe. Snijd de mozzarella in niet te dikke plakken en rasp de Parmezaanse kaas zo fijn mogelijk.

Verdeel een lepel saus over de ovenschotel. Schik er een laag aubergine op, laat ze iets overlappen. Bestrooi ze met wat kaas, bedek ze met een paar plakken mozzarella, en bestrooi ze met wat blaadjes basilicum. Ga door met lagen maken tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag aubergine, besprenkelt met tomatensaus.

Zet als laatste het gerecht 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat het afkoelen. Dit gerecht kun je zowel koud als warm serveren.


Voor het maken van een matje van de parmezaanse kaas - Verwarm een kleine anti-aanbak pan op middelhoog vuur. Bestrooi de bodem van de pan gelijkmatig met de parmezaanse kaas (niet teveel). Bak de kaas in een paar minuten op laag vuur, eerst smelt de kaas en gaat dan het schuimen. Wacht rustig af tot de kaas begint te bruinen, niet te donker want dan is de smaak te bitter. Haal de pan van het vuur en laat het iets afkoelen. Leg de nog flexibele kaasplak over een omgekeerde vorm (bijvoorbeeld een breed schaaltje of een kopje). Maak de pan schoon met keukenpapier en kun je beginnen met de volgende.

Zodra de kaas afkoelt wordt het krokant. Haal de kaas van de vorm en leg het op een houten plank.

Voor het serveren - leg je eerst pak je lepel met wat tomatensaus en kletst dit op een bord zodat het op een schilderij lijkt, leg dan de kaasvorm op het bord en leg er vervolgens een stuk Melanzane op.

WIJNKEUZE

Serveer bij dit gerecht eens een