Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor je kerstdiner, hier mijn eerste blog van het drieluik met recepten en bijpassende wijnkeuze.
********
Coquilles con gamberi e pancetta su letto di zucca
Coquilles met gamba's en pancetta op een bedje van pompoen
********
Melanzane alla Parmigiana
Uit de oven op de manier van lasagne klaargemaakte laagjes aubergines, tomaten, mozzarella en Parmezaanse kaas
********
Filetto di trota salmonata
Zalmforel met verschillende soorten noten, kruiden, bospeen en sjalotjes
********
Rollata di faraona
Rollade van parelhoen gevuld met roomkaas en truffel en een saus van prosecco en parmezaanse kaas
********
Tortino piccante del quore caldo al cioccolato
Chocolade cake met een warm en kruidig hart
Eerste gang - Coquilles met gamba's en pancetta op een bedje van pompoen.
Dit is een zeer smakelijk en fijn voorgerecht, die zeker met de komende feestdagen niet op je menu mag ontbreken.
INGREDIËNTEN - 6 personen
3 coquilles per persoon
1 fles pompoen
1 sjalot
250 g pancetta
500 g bevroren gamba's
1 teentje knoflook
olijfolie
WERKWIJZE
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Leg de bevroren gamba's in een bak met water zodat ze langzaam kunnen ontdooien.
Maak de pompoen schoon en maak er kleine blokjes van. Doe hetzelfde met het sjalot en pers de knoflook.
Doe alles in een pan met wat olie op laag vuur voor ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan en roer het af en toe door. Eventueel met een beetje water aanvullen tot de pompoen zacht is. Doe de pancetta in een ovenschotel met bakpapier in de oven voor 10 tot 12 minuten tot de pancetta lekker krokant is.
Pel de gamba's en kook ze samen met de coquilles met wat olie en zout voor 2 minuten per kant.
Neem een mooi bord, leg er eerst een rond laagje pompoen op en dan 3 coquilles. Vervolgens daar weer bovenop wat gamba's en pancetta.
WIJNKEUZE
Serveer bij dit gerecht een heerlijke witte frisse Arneis uit het Roero wijngebied.
ARNEIS
De Arneis heeft als bijnaam ook wel de “witte nebbiolo” of “kleine koning”, waarmee het belang en het nobele karakter van deze druif aangegeven wordt. Het is een van de belangrijkste witte druivensoorten van (noord) Italië en wordt eigenlijk alleen in Piemonte verbouwd.
Hij wordt dan ook maar onder 2 appellaties gebruikt: de Roero Arneis DOCG en de Langhe Arneis DOC.
De Roero Arneis, dankt zijn naam aan de familie Roero die ooit deze landen domineerde en waartoe de talrijke kastelen behoorden die daar verrezen, terwijl Arneis lijkt te zijn afgeleid van een dialectische term die chagrijnig of rebels bedoeld was. Roeor Arneis is een wijn die wordt geproduceerd uit inheemse wijnstokken in slechts 19 gemeenten in de provincie Cuneo, aan de oever van de Tanaro-rivier die ze scheidt van het Langhe gebied. De Arneis is geen gemakkelijk te telen druif (zijn naam betekent in dialect ook “kleine lastpak”) met een vrij hoge ziektegevoeligheid en lage opbrengsten, en is mede daarom uit beeld geraakt. Vanaf de jaren ’80 verlegde de aandacht zich van kwantiteit naar kwaliteit, en kwam de Arneis weer in beeld vanwege zijn goede smaakeigenschappen. Sinds die tijd is hij met name eerst in Italië populair geworden, en de laatste jaren krijgt hij ook internationaal steeds meer erkenning. Ondertussen is het een van de belangrijkste een hoogst gewaardeerde witte wijnen uit Italië.
De Arneis gedijt vooral erg goed op de arme zandbodems van de Roero. De druif geeft daar middelzware, verfijnde en elegante witte wijnen; geteeld in de Langhe geeft hij wijnen met wat lagere zuurgraad en is minder uitgesproken. Over het algemeen wordt de Arneis niet op hout opgevoed maar alleen op roestvast staal (inox), al zijn er een paar producenten die de wijn (deels) een korte houtrijping geven. De wijn wordt vaak jong gedronken, al komt de wijn het beste tot zijn recht na een korte flesrijping, meestal 1 tot 3 jaar op de fles (voor de crus: 3 tot 10 jaar). Aangezien de in het najaar geoogste druiven niet voor de Kerst op de fles gaan, is een handige vuistregel dat je een Arneis het beste kan drinken minimaal 2 jaar na vintage.
De Arneis wordt vooral in de zomer gewaardeerd om zijn frisheid en smaak, het matige alcoholgehalte en de balans, maar ook om zijn aromatische fruitige en bloemige tonen, die harmoniëren met het bijbehorende eten.
Kenmerken-wijn
Witte wijn, strokleurig, droog, met een intens aroma met fruitige geuren met aangenaam kruidachtige finale tonen, harmonieus in zijn componenten, gebalanceerd en met een aangenaam geaccentueerde smaak.
De Arneis is een uitstekende wijn om te combineren met typische Piemontese hapjes, ook op basis van wit vlees; het minacht de combinatie met kruiden op basis van groenten of vis niet. Ook uitstekend geschikt als aperitief en gecombineerd met vis en schaaldieren, geroosterd wit vlees, vleeswaren of rauwe vis, verse kazen en typische Piemontese hapjes. Door zijn versheid is het een uitstekend aperitief bij vis, “tajarin” verse pastagerechten en bij de Piemonte klassieke “Vitello tonnato” (kalfvlees met tonijnsaus)
ARNEIS DRUIF
Kleur druiven |wit.
Productiviteit | goed en constant.
Blad | middelgroot, wigvormig of vijfhoekig, drielobbig of vijflobbig.
Tros | middelgrote of middelgrote, conische of piramidale vorm, compacte, middelgrote kleine bessen met een zeer wasachtige schil (de bloei is een wasachtige substantie die verantwoordelijk is voor de zichtbare witte film op de schil van de druif) met een groenachtig gele kleur.
Rijping | eind september.
Wijnen | Roero Arneis Docg, Langhe Arneis Doc, Terre Alfieri Arneis Doc.
Buon appetito e io bevo alla salute | Martino & Angelo
Martinodipiemonte | Italiaanse kookworkshops met wijnproeverij
voor gezelschappen van 4, 6 en 8 personen
(hopelijk binnenkort weer) iedere woensdag in onze kookstudio aan de Oudegracht 54 te Utrecht.
Commenti