top of page
Zoeken

De aubergine - La melanzane

Deze blog gaat over de aubergine één van mijn favoriete groente en een uitgebreid recept van mijn favoriete recept de "Parmigiana di Melanzane".

Ondanks het feit dat dit geen typisch Piemontees gerecht is, neem ik hem graag op in la cucina Piemontese.



Inleiding

De ronde violetta di Firenze, de violetta lunga di Napoli, de langwerpige violetta di Rimini, de lunga di Napoli, de lunga nera di Chioggia en de black beauty zijn maar een paar van de vele soorten aubergines waarvan de namen zijn geïnspireerd op de donkere, glanzende kleur van het vel van deze groente, die oorspronkelijk uit India komt. Minder bekend maar even lekker is de witte aubergine. Je hoeft de aubergines niet altijd met zout te bestrooien en 30 minuten uit te laten lekken. Moderne soorten bevatten meestal geen bittere sappen. Zout maakt hun smaak echter wel delicater en zorgt dat ze minder olie absorberen.

Aubergine recepten zijn onlosmakelijk verbonden met de Italiaanse keuken. De Italiaanse naam van aubergine is "Melanzane" en zijn er daar dan ook veel aubergine recepten te vinden die het woord Melanzane met zich meedragen.


Parmigiana di Melanzane di Angelo

Dit is een van de vele gerechten die wij tijdens onze kookworkshops toepassen.

Dit is een lasagne recept waarbij de lasagnebladen worden vervangen door dun gesneden plakken aubergine.


Ingrediënten - voor 6 personen

  • klein bosje verse basilicum

  • 3 teentjes knoflook

  • 5 grote aubergines, in de lengte in plakken van max 1 cm

  • 1 groot blik (750 g) tomaten, ontveld, ontpit en in blokjes

  • Olijfolie om te bakken of frituurvet

  • 250 g droge mozzarella, in niet te dikke plakken

  • 500 g Parmigiano Reggiano of Grana Padano

  • zout en versgemalen peper

  • ovenschotel


Bereiding - Parmigiana di Melanzane

  1. Pel en snij de knoflook fijn.

  2. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de knoflook. Schenk hier de tomaten bij. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Breng aan de kook en laat de saus goed inkoken.

  3. Snij de aubergines in niet te dikke plakken (max 1 cm) in de lengte.

  4. Frituur of bak de aubergine plakken rondom goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Rasp de kaas. (zo fijn mogelijk want je gaat ook voor de decoratie nog kaasbakjes maken).

  5. Verdeel een lepel saus over de ovenschotel. Schik er een laag aubergineplakken op, laat ze iets overlappen. Bestrooi ze met wat kaas, bedek ze met een paar plakken mozzarella, bestrooi ze met wat blaadjes basilicum. Ga door met lagen maken tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag aubergine, besprenkeld met tomatensaus.

  6. Verwarm de oven op 180 graden.

  7. Zet het gerecht 30 minuten in de oven. Zet het daarna een uurtje apart in de koeling.

Het gerecht kun je zowel koud als warm serveren.


Bereiding - kaasbakje

Voor de decoratie maak je een soort bakje van kaas, waar je straks de melanzane inlegt.

  1. Verwarm een kleine anti-aanbak koekenpan op middelhoog vuur.

  2. Bestrooi de bodem van de pan gelijkmatig met de kaas.

  3. Bak de kaas circa een aantal minuten op laag vuur. Eerst zal de kaas smelten en dan gaan schuimen. Wacht rustig af tot de kaas iets donkerder wordt. Haal de pan van het vuur af en laat het iets afkoelen, zodat je de kaasplak op kunt scheppen.

  4. Leg de, nog flexibele kaasplak over een omgekeerde vorm (bijvoorbeeld een kopje of een glas. Zodra deze afkoelt wordt het krokant. Haal de kaas van de vorm en leg het op een een houten plank.

Decoratie

Neem een mooi wat dieper bord, plets iets van de tomatensaus op het bord (zie foto boven), vervolgens zet je het kaasbakje op het bord en leg er wat Parmigiana di Melanzane bovenop.



Wijnkeuze

Sinds ik kennis heb gemaakt met de Grignolino d'Asti, schenk ik deze regelmatig bij dit gerecht, een speciale wijn bij een speciaal gerecht.

Wil je ook eens aan een kookworkshop mee doen bekijk dan hier het menu



Buon appetito!

Saluti Angelo & Martino

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page