top of page
Zoeken

Venchi chocolade cake met een warm en kruidig hart en de wijnkeuze

Dit keer een dolci als recept een 'tortino piccante dal cuore caldo al cioccolato', die wij tijdens onze Italiaanse kookworkshop door de deelnemers onder leiding van Chef Angelo laten bereiden.




Dit recept moet heel nauwkeurig worden bereid, probeer je dus zoveel mogelijk te houden aan de uit te voeren stappen. Voor dit recept kiezen we voor kwalitatieve ingrediënten, als goede pure chocolade in dit geval gebruiken wij de chocolade van het merk Venchi en grand marnier om te flamberen.



 


1 - Ingrediënten & bereiding van de chocolade


Ingrediënten chocolade voor 6 personen

150 gram pure chocolade (75% of meer) blok - Venchi

150 gram ongezouten roomboter

Bereiding

Smelt de chocolade tezamen met 150 gram roomboter bain marie en mix het geheel af (niet roeren).




 

2 - Ingrediënten & bereiding van de cake


Ingrediënten

6 grote eieren

120 gram suiker

90 gram patentbloem

pikante poeder

kleine vormpjes om de cake er in te doen

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Neem een kom en splits de eieren, doe het eigeel en de helft van de suiker erbij. Vervolgens doe je het eiwit en de rest van de suiker erbij en schuim het geheel op met een mixer.

Doe er 1 eetlepel pikante poeder bij, zet de mixer aan en lepel er lepel 4 eetlepels bloem bij.

Doe de chocolade mix bij de pruttel van de bloem, roer of mix het geheel nog even kort en lepel het in de vorm. Zet het voor 1 uur weg in de koelkast.

Plaats het deeg in een vormpje en bak dit in de oven op 200 graden voor 5 tot 6 minuten.






 

3 - Ingrediënten & bereiding eindproduct


Ingrediënten

2 appels

2 el roomboter

handjevol rozijntjes

handjevol pijnboompitten

2 el suiker

kaneel

glas grand marnier

poedersuiker

roomijs

paar blaadjes munt

Bereiding

Snijd de appel in kleine blokjes en doe dit samen met de roomboter, de rozijntjes en de pijnboompitten in een koekenpan en bak dit kort aan. Voeg er twee eetlepel suiker en wat kaneel bij. Flambeer het geheel af met likeur, pers de sinaasappel uit en giet dit bij dit mengsel.


 

4- Decoratie


Haal de cake uit de vorm en plaats deze op een mooi langwerpig bord en strooi er wat poedersuiker over en leg er een blaadje munt op. Plaats er wat van het mengsel met een schijfje sinaasappel naast, en doe er een bolletje ijs bij.




 


Over Venchi chocolade


De chocolade is een van de belangrijkste bestanddelen van dit recept. Vandaar iets meer over chocolade. Chocolade is specialiteit nummer één in Turijn, en dan vooral de beroemde gianduiotti of giandujotti, romige chocolaatjes waarin hazelnoot is verwerkt. Je herkent ze aan hun aparte vorm, als een omgekeerd bootje, en aan hun zilver- of goudkleurige papiertje. Volgens de overlevering werd de eerste gianduiotto in 1865 gemaakt in Turijn, door Caffarel. Maar inmiddels zijn er legio gianduiotti-merken: Baratti & Milano, Venchi, Perugina, Prodotti di Gianduja, Stratta… zelfs het Zwitserse Lindt produceert ze. En de naam? Die komt van Gianduja, een figuur uit de commedia dell’arte.

Chocolade neemt een belangrijke plaats in het eetpatroon binnen Piemonte. De Italiaanse chocolade van het prachtige merk Venchi. Deze prachtige Italiaanse Chocolade wordt door heel Nederland verkocht bij delicatessenwinkels, hotels en restaurants.

Een goede vriendin heeft een bedrijf dat gespecialiseerd is in de Piemontese chocolade. CiaoHelena importeert Italiaanse Chocolade en Italiaanse Nougat vanuit een passie voor Italië.




 

Wijnkeuze - Ca'Rossa - Birbet


De Brachetto is een aromatische rode druif die al sinds tijden in de Roero verbouwd wordt. De druif geeft levendige wijnen met een floraal karakter (rozenblaadjes) en veel rood fruit, vooral framboos en bosaardbeien. Er worden meestal zoete dessertwijnen van gemaakt. De klassieke dessertwijn wordt met de passito methode (indrogen van de druiven) gemaakt, maar er bestaat ook een licht mousserende variant met zo’n 5 a 6% alcohol. In de Roero heet deze wijn traditioneel “Birbet” en is van de zgn “brachetto al grappolo lungo” oftewel de brachetto met lange trossen. Die volgens de wijnmakers iets betere wat frissere wijnen geven, dan de “gewone” brachetto van Brachetto d’Acqui. Deze wijn wordt ook wel de rode Moscato genoemd.

In de geur vooral stuivend rood fruit, zoals framboos en aardbei, met wat tonen van rozenblaadjes erachter, Het zoet wordt mooi gebalanceerd door een licht zuurtje… gewoon een feestje om te drinken! Deze wijn krijg je ook nog weg na een zware maaltijd als je geen zin meer hebt in een zware dessertwijn. Met in de meeste jaren maar 5 of 5,5 % alcohol. Met een fijn bubbeltje is het een heerlijke drinkwijn.




Druif | 100% brachetto

Wijn streek | Roero

Classificatie | Geen

Opvoeding | INOX

Lekker bij | Zoete en halfzoete desserts met chocolade en/of rood fruit | om zo te drinken | bij sorbets en ijs | als aperitief


 

Buon appetito e salute

Angelo & Martino | martinodipiemonte.nl

Italiaanse huiskamer kookworkshop

Italiaanse kookworkshop in kookstudio

Teambuilding in de Italiaanse keuken

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page