top of page
Zoeken

RUCHÈ - de grote onbekende

Tijdens mijn zoektocht naar een voor mij nog onbekende wijnen, werd ik tijdens een van mijn laatste verblijven, attent gemaakt op de druivensoort Ruchè. Na bezoeken bij een aantal aangesloten wijnboeren, besloot ik deze wijn mee te nemen en in te zetten tijdens mijn Italiaanse workshops.

Voor de deelnemers was dit een aangename en verassende wijn, die inmiddels niet meer is weg te denken uit mijn workshops en mijn drang naar een lekker heerlijk glas wijn.


IL RUCHÈ

De Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG komt van het rode druivenras met dezelfde naam.

Middels een ministerieel besluit van 8 oktober 2010, mogen slechts zeven dorpen : Castognole Monferrato, Grana, Montemagno, Portacomaro, Refrancore, Scurzolengo en Viarigi deze druif verbouwen.

Het is een middelgrote druif, rijk aan suiker en aromatische voorlopers. De wijn heeft een robijnrood, licht aromatisch aroma, met geuren van gedroogde roos, violet en kruiden zoals zwarte peper, zacht en evenwichtig. Op dit moment wordt dit geteeld op een totaal van 150 hectare aan wijngaarden.De historie

Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de Ruchè en zijn naam, te beginnen met een mogelijke link met een benedictijns klooster nu volledig verloren, toegewijd aan heilige Rochus die ooit in het gebied bestond; een ander verhaal verwijst naar de oorsprong van de naam naar de steile heuvels waarop de wijngaarden werden geplant, genaamd “Rocche”.

Het verhaal gaat, dat de druif door monniken uit de Bourgondië in het gebied werd geïntroduceerd, maar een recente studie van 2016 (Ruffa, Raimondi, Boccaci, Abbà, Schneider) onthulde een percentage met twee lokale druiven: Malvasia Aromatica di Parma en Croatina.

Verlaten we de wereld van verhalen en mysterie, de moderne geschiedenis van Ruchè is goed gedocumenteerd: de ruchè reeds bekend en gecultiveerd eeuwen geleden, werd beschouwd tot de jaren zeventig als een secundaire wijn, maar de parochie van Castagnole Monferrato, don Giacoma Cauda zag het potentieel van een grote wijn en het herwinnen van een oude wijngaard van de kerk.

Met behulp van de burgemeester, Lidia Bianco en de dorpsleraar Romana Valenzano verwierf de ruchè de benaming van oorsprong in 1987 en bereikte de docg in 2010, dit zijn de mijlpalen van een nog te schrijven geschiedenis. De ruchè is nu qua reputatie de ruggengraat van de huidige economie voor de Monferrato.


Eten en wijncombinatie

Zelfs als ruchè goed samengaat met lokale gerechten, zoals oude kazen en uitgebreide vleesgerechten, kunnen de kenmerken zorgen voor verbluffende combinaties met gerechten uit verschillende keukens en dit is de reden voor een deel van het succes. De mooie structuur van de ruchè is een ideale combinatie voor pittige en aromatische gerechten, rijk aan gember bijvoorbeeld, zoals de meeste oosterse gerechten en om de regels van het koppelen met op tonijn gebaseerde gerechten te verbreken. Dus, de ruchè is zo veelzijdig dat het een echte internationale wijn is geworden.


De associatie van producenten van ruche di castagnole monferrato docg


Werd opgericht met als doel om de ruchè en de regio te promoten. En de vaardigheden en de ervaring van de producenten te organiseren en onder een gemeenschappelijke vlag naar buiten te treden van het festa del ruchè tot de belangrijkste internationale wijnbeurzen in binnen en buitenland.


Bekijk ook een de website : http://www.ilruche.it/en/ of bekijk de onderstaande video eens.


Probeer deze wijn zelf eens uit, en laat me weten wat je ervan vindt.


Salute Martino


Martinodipiemonte.nl | Italiaanse kookworkshops als huiskamer kookworkshop - voor vriendengroepen in een kookstudio en als teambuilding in de Italiaanse keuken

0 opmerkingen

Comments


bottom of page