In dit antipasta recept speelt de bagna cauda saus een belangrijke rol.
Bagna Cauda is een traditionele saus / gerecht uit Piemonte, waar het vaak als een soort van fondue wordt gegeten. De saus op basis van knoflook en ansjovis wordt in het midden van een tafel warm gehouden en iedereen doopt en naar eigen smaak stukjes rauwe groente en brood in. Tijdens onze Italiaanse kookworkshop passen wij dit toe op een crostini met paprika en tomaat en uiteraard een Bagna cauda saus. Bij dit bijzondere gerecht past ook een bijzondere wijn een Quattro Terre van het Piemontese wijnhuis La Meridiana
Het recept en de wijnkeuze
Ingrediënten voor 6 personen
3 rode paprika's
Cherry tomaatjes
150 g ansjovis op olie uitgelekt
30 tenen knoflook
300 ml olijfolie
klein pak melk
mooi stuk brood
Bereiding
Verwarm de oven op 230 º C
Leg de paprika in een ovenschaal en zet deze in de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze verkleuren. Doe er vervolgens folie of doe ze in een plastic zak, en laat ze 5-10 minuten afkoelen. De stoom zal het vel losser maken, zodat je ze daarna eenvoudig kunt ontvellen.
Maken van de bagna cauda saus: Halveer de knoflook en doe dit in een pannetje met wat melk, zorg ervoor dat de plakjes net door de melk worden bedekt en laat het kort koken tot de knoflook zacht genoeg is. Gooi de melk weg. Doe vervolgens de ansjovis in de pan tezamen met de olijfolie en verwarm dit mengsel voor ongeveer 20 minuten op laag vuur en doe er na 10 minuten nog wat melk of room bij : laat het niet koken. Mix het geheel af tot er een mooie saus overblijft, je kunt er ook nog wat room bij doen.
Doe de tomaatjes even kort in de oven en leg ze apart.
Haal het vel van de paprika's af, snij deze vervolgens in 4 stukken en haal het binnenste eruit.
Snijd het brood in mooie gelijke stukken van 2 cm dik en sprenkel er wat olijfolie over en doe dit in de oven voor ongeveer 5 minuten.
Leg op elk bord 1 stuk brood en plaats hierop een deel paprika en daarboven op een tomaatje en doe er wat bagna cauda saus overheen.
Het eindresultaat
De wijnkeuze | quattro terre Bianco 2017
Bij dit gerecht zochten we naar een bijzondere wijn en kwamen wij uit op de quattro terre. Een eenvoudige maar toch bijzondere wijn. Hij wordt namelijk voor de helft gemaakt van "Nebbiolo in bianco", oftewel een wit gevinifeerde wijn van de rode Nebbiolo druif. Die is vooral bekend van de beroemdste wijnen uit Piemonte, zoals de Barolo en Barbaresco. Dat zijn krachtige tanninerijke wijnen en precies hier wordt de Nebbiolo gebruikt; om de Chardonnay wat extra frisheid, pit en complexiteit te geven. Zeker in het extreem warme 2017 zijn wat extra zuren zeer welkom in witte wijnen. Het resultaat is een wijn die licht bloemig en fruitig van geur is, maar lekker sappig en fris mineraal in de smaak, met een lekkere afdronk met een licht bittertje.
Druif | 60% Chardonnay, 40 % Nebbiolo
Classificatie | Piemonte bianco DOC
Opvoeding | 5 maanden op de gisten in INOX
Over de wijnmaker
Tenuta la Meridana is een oud wijnhuis met een lange historie, en is al in 1890 opgericht. Het bevindt zich in het gehucht Tana Alta in de omgeving van Montegrosso d’Asti, gelegen in de streek Monferrato. Het is tegenwoordig zo’n 11 hectare groot en de totale jaarlijkse productie bedraagt zo’n 80.000 flessen.
La Meridiana maakt wijnen van constante hoge kwaliteit die zich kenmerken door een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, zowel in hun basiswijnen als in de crus.
Over onze kookworkshops
Tijdens onze Italiaanse kookworkshop nemen wij chefkok Angelo Colombo en gastheer Martino, je graag mee in de wereld van La cucina Piemontese met soms een uitstapje naar gerechten uit andere Italiaanse streken. Je kookt onder regie van Angelo Colombo een steeds wisselend vijfgangen menu en selecteert Martino 5 prachtige wijnen uit Piemonte. Deze workshops vanaf 6 personen zijn bij uitstek geschikt voor mensen die graag willen koken en van een mooi glas wijn genieten en er dan ook iets van willen leren. Maar ook voor een privé feestje, als teambuilding en vriendengroepen. Heb je interesse om eens aan een Italiaanse kookworkshop mee te doen, neem dan even een kijkje op martinodipiemonte.nl
Comments