top of page
Zoeken

Porté Disné - gastronomische wandeling!Martinodipiemonte was zondag 26/5, aanwezig tijdens Porté Disné 2019 in het mooie plaatsje Montà gelegen in het prachtige Piemonte.

Porté Disné is een rondtrekkende lunch van ruim 9 km tussen Montà en Canale, twee Roero-steden, in het hart van de wijnheuvels en dicht bij de steden Alba, Bra en Asti.


Over Porté Disné

Dit evenement trekt jaarlijks rond de 1.200 deelnemers uit heel Italië en daarbuiten. Dit was alweer de 26e editie en wordt ieder jaar op de laatste zondag van mei gehouden. Deze gastronomische wandeling is het ideale evenement voor een zondag op het platte land langs een adembenemend en redelijk zwaar natuurpad in het hart van het Roero wijngebied.


Bij het vertrek krijgen de deelnemers een rieten mand met een glas, servies, bestek en een linnen servet; langs landelijke wegen en paden tussen de forten, kunnen ze stoppen om wijnen en lokale gerechten te proeven die worden aangeboden in de zes verschillende stops, geanimeerd door live volksmuziek, om zo Canale te bereiken voor de laatste dans.


De zes stops van Porté Disné 2019 

Stop 1 - Aperitivo | Bruschetta con lardo

De eerste stop was al na 500 meter, waar het aperitief en natuurlijk de wijn stond te wachten, hier kreeg je bruschetta's en serveerde 5 verschillende wijnboeren hun witte Roero Arneis DOCG. Wat natuurlijk al redelijk heftig is om 11 uur, dus dit was oppassen geblazen met de hoeveelheid wijn. De sfeer zat er al direct in met Italiaans volksmuziek. Op na de volgende stop, maar hier moest je eerst 2 km wandelen door een nog redelijk vlak deel. 

Stop 2 - Antipasti | Prosciutto arrosto di Canale e insalata roerina

Na een mooie redelijk nog vlakke wandeling aangekomen bij stop 2, waar de antipasti door de prachtige dames werd bereid en nu met 5 andere lokale wijnboeren waar je wederom vijf mooie Roero Arneis mocht proeven. De antipasti bestond uit gebraden ham van Canale en roerina salade. Ook hier weer veel plezier onder de deelnemers waar de wijn al langzaam begon te werken. 

Stop 3 - Primi piatti | Carne alla piastra e contorno di verdura

Om deze stop te bereiken, moesten we toch al direct heel wat hoogte en diepte meters bewandelen. Doordat het de dag ervoor had geregend was dit redelijk zwaar met soms wat uitglijers door de kleigrond. Maar bij aankomst werden we getrakteerd op een Agnolotti (het kleine broertje van de ravioli) del plin met boter en salie. Nu waren de rode wijnen aan de beurt, ook hier stonden weer 5 lokale wijnboeren op een rij om hun heerlijke Roero van de druivensoort Nebbiolo te laten proeven. Je merkt al gauw dat de deelnemers hier wat langer bleven hangen om ook wat uit te rusten van de inspanningen. 

Stop 4 - Secondi piatti | Carne alla piastra e contorno di verdura

Dit was een van de zwaarste wandelingen van deze dag ook om dat het kort begon te regenen, hier moest weer stevig worden geklommen om deze stop te bereiken, je zag vele deelnemers zwoegend door de natte klei naar boven klauteren. Maar aan het einde werd je begroet door een duo die heerlijke rauwe blues zat te spelen en werd je wederom beloond met lekker eten - gegrild kalfvlees en tartaar met verschillende groenten - en weer 5 locale wijnboeren op een rij om hun heerlijke rode Roero te laten proeven. De blues en de wijn begon ook te werken en gingen de deelnemers helemaal los. 

Stop 5 - Formaggi| Selezione di tre formaggi D.O.P. della provincia di Cuneo con miele del Roero

Uit het bos gekomen begon de zon te schijnen en kon de voorlaatste wandeling voort worden gezet op een verharde kronkelende weg richting de formaggi, wederom vijf heerlijke rode wijnen en heerlijke volksmuziek.
 

Stop 6 - Dessert| Fragole del Roero

Na het heerlijke vermaak bij de vorige stop, werden de beentjes wel wat zwaarder en moest er worden afgedaald richting Canale. Daar aangekomen stond er nog een dessert in de vorm van heerlijke aardbeien en 5 verschillende Birbet (rode dessert) wijnen te wachten en kon je zien dat de meeste deelnemers redelijk uitgeput plaatsnamen op deze laatste bestemming. Na het nuttigen van het dessert en de heerlijke dessertwijnen werden de deelnemers met bussen teruggebracht naar het beginpunt Montà en ging iedereen voldaan terug naar huis.
Grazie a tutti... e arrivederci al 2020!Saluti Martinodipiemonte


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page