Fondi di carciofi con gli Spinaci
Over het recept
Artisjokken met spinazie

Ingrediënten
Voor 4 personen
50 g ongezouten roomboter, plus wat extra voor de artisjokken
1 ui, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
10 ansjovisjes, gehakt
1 Spaanse peper, gehakt
800 g spinazie (vers of uit de diepvries)
8 verse artisjokken
sap van een halve citroen
80 g broodkruimels
extra vergine olijfolie
zout en peper
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een koekenpan, bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn en voeg de ansjovis en Spaanse peper toe. Was de spinazie en druk al het water uit de spinazie en voeg hem toe aan het ansjovismengsel.
Roerbak alles enkele minuten. Snijd de stengels van de artisjokken, maar laat circa 2 cm zitten. Verwijder de harde, buitenste bladeren; laat alleen de zachte exemplaren (binnenin) zitten. Snijd twee derde van de bovenkant van de artisjokken af. Trek de artisjokken met je vingers open en verwijder het 'hooi' met een scherp mes. Leg de schoongemaakte artisjokken in een kom koud water met het citroensap (dit voorkomt dat ze verkleuren) tot je klaar bent met de voorbereidingen.
Beboter een ovenschaal die groot genoeg is voor de artisjokken. Dep de artisjokken droog met keukenpapier, schep 2-3 flinke eetlepels van het spinaziemengsel in elk hart en druk het aan. Strooi er wat broodkruimels over, besprenkel met olijfolie en leg er een klont boter op. Breng op smaak met zout en peper.
Bak de artisjokken 20-25 minuten in de oven. Je kunt ze zo uit de oven op tafel zetten, of ze laten afkoelen tot kamertemperatuur.
Wijnkeuze
Langhe Nebbiolo DOC 2019 | Burzi
Elegant maar rustieke Nebbiolo van Burzi. Rood-roodbruine kleur. Fris aroma van kers en rood fruit maar ook met vleugjes rauwe groente als bleekselderij. In de mond aangenaam stroef (jonge tannine) en gelaagd.
Verkrijgbaar bij : Langhe Nebbiolo DOC 2019