De Piemontese keuken

Tot voor kort werd de Piemontese keuken beschouwd als een afgeleide vorm van de Franse keuken, aangezien beide talen ook verwant zijn. Het grootste deel van het grondgebied van Piemonte bestaat uit bergen, heuvels en vlakten, die zich uitstrekken tot aan de Po en die van invloed zijn op de landbouw met al haar producten die men terugvindt in de keuken. Op de vlakten verbouwt men veel granen, vooral rijst, en wel zoveel dat de provincies Novara en Vercelli alleen al ongeveer 60% van de landelijke rijstproductie opbrengen. Ook de groente- en fruitteelt is zeer goed ontwikkeld en wat betreft de wijnbouw is Piemonte een van de belangrijkste van Italië. Het vee op de vele bergweiden zorgt voor de productie van zowel vlees als zuivelproducten en ook in deze sector bezet Piemonte de eerste plaats in Italië.

Voor de Piemontese keuken heb ik de traditionele gerechten per de acht provincies gerangschikt. Door het witte icoontje te klikken kom je terecht bij de gerechten. Maar eerst de 15 meest bekendste gerechten.

Secondi

Dolci