top of page
Red Dots on Black

Piemonte's zeldzame rode verfijning

Red Dots on Black

BPelaverga, een zeldzame en onderscheidende rode druivensoort, is een van Piemonte's best bewaarde geheimen. Deze unieke variëteit, voornamelijk verbouwd in de pittoreske heuvels rond de kleine stad Verduno, binnen de Barolo-zone, staat bekend om zijn licht lichaam, aromatische complexiteit en subtiele kruidigheid. De druif levert wijnen op die opvallen door hun finesse en elegantie, een verfrissend contrast met de krachtigere rode wijnen waarvoor Piemonte bekend staat.

Een uniek profiel

Pelaverga-wijnen zijn geliefd om hun heldere, lichtrode kleur en hun delicate, maar expressieve, aroma's. Typische geurnoten omvatten aardbeien, kersen, peper en soms een intrigerende hint van kruidnagel of kaneel. In de mond bieden ze een verrassend lichte body voor een rode wijn, met verfrissende zuurgraad en zachte tannines, wat ze bijzonder toegankelijk en drinkbaar maakt.

Verduno Pelaverga: een appellatie met karakter

De meest bekende expressie van Pelaverga is de Verduno Pelaverga, of Verduno, een appellatie die specifiek gewijd is aan wijnen gemaakt van deze druif. De wijnen uit deze appellatie zijn een viering van de unieke kwaliteiten van Pelaverga, met een nadruk op de lichtheid, aromatische intensiteit en het onderscheidend kruidige karakter.

Een geschiedenis van overleving

De geschiedenis van Pelaverga in Piemonte is er een van bijna vergetelheid en daaropvolgende herontdekking. Ooit overschaduwd door de meer dominante druivensoorten van de regio, heeft Pelaverga een trouwe aanhang verworven onder wijnmakers en wijnliefhebbers die zijn unieke charmes waarderen. De toewijding van lokale producenten om deze variëteit te behouden en te promoten, heeft ervoor gezorgd dat Pelaverga een belangrijk onderdeel blijft van Piemonte's wijnerfgoed.

Culinaire combinaties

Dankzij de lichte body en de verfrissende zuurgraad is Pelaverga uiterst veelzijdig aan tafel. De wijnen zijn een uitstekende begeleiding van een breed scala aan gerechten, van charcuterie en lichte voorgerechten tot gevogelte en visgerechten. De subtiele kruidigheid van de wijn maakt hem ook een interessante partner voor gerechten met een lichte pikante of kruidige toets.

Pelaverga vertegenwoordigt een boeiend aspect van Piemonte's wijncultuur, een bewijs van de regio's rijke biodiversiteit en de toewijding van haar wijnmakers om unieke en onderscheidende wijnen te produceren. Voor diegenen die op zoek zijn naar een lichtere, aromatische rode wijn die de geest van Piemonte belichaamt, biedt Pelaverga een verleidelijke en verfrissende keuze.

bottom of page