Tajarin al tartufo bianco

Over het recept

Een van de meest waardevolle ingrediënten van de Piemontese keuken, de Alba witte truffel, ontmoet in dit gerecht de mythische tajarin (tagliolini), typische eierpasta uit de Langhe en Monferrato maar wijdverspreid in heel Piemonte. Tajarin op smaak gebracht met boter en verstrekt door de geur en smaak van witte truffel is een gerecht dat je minstens één keer in je leven moet proeven.

Ingrediënten

4 personen

400 g tajarin

90 g witte truffel

60 g boter

1 teentje knoflook

olijfolie naar smaak

zout en peper

Werkwijze

Begin met het schoonmaken van de truffel, borstel ze af met een keukenborstel om de resten aan het oppervlak te verwijderen en was ze onder stromend water. Verhit ondertussen in een pan een teentje knoflook met de boter een een eetlepel extra vergine olijfolie.

Als de boter gesmolten en bruin is, verwijder dan het teentje knoflook en doe je een paar dunne plakjes truffel in de pan.

Kook de tajarin in kokend water met zout beetgaar en als ze bijna gaar zijn giet je ze direct af in de pan met een halve pollepel kookwater. Roer een paar minuten in de pan en laat de pasta goed op smaak brengen. Eenmaal klaar serveer het op een bord met een overvloed aan witte truffelvlokken die direct geraspt zijn.


Wijnkeuze

Langhe Freisa DOC 2018 | Curto Marco


Het zusje van de Nebbiolo druif heet Freisa. Van oudsher een veel aangeplante druif in Piemonte maar in de loop der tijd verdrongen door diezelfde Nebbiolo. Nadia Curto is er nog steeds weg van en terecht. Amper 1000 flessen is de jaarlijkse productie van dit juweeltje. Na een jaar rijping op gebruikte barrique gaat de wijn ongefilterd de fles in. De kleur is robijnrood en de wijn heeft een aards aroma van groene kruiden, rijp zwart fruit en zoethout. Rustieke smaak; vers gemaaid gras, frambozen, pruimen en zoethout. Rijke tannine, mooie zuurgraad en een fijne afdronk. De wijn is ook uitermate geschikt als bewaarwijn. Een wijn voor bij oude kazen en gedroogd vlees. Bijzonder!


Waar is deze wijn verkrijgbaar : Langhe Freisa DOC 2018 | Curto Marco