Parmigiana di Melanzane

Over het recept

Dit recept kun je een beetje vergelijken met een lasagne recept waarbij de lasagnebladen worden vervangen door dun gesneden plakken aubergine. Ook kun je er voor kiezen om de aubergines te vervangen door courgettes.

Voor dit recept kiezen we voor een aantal verschillende ingrediënten zoals : aubergines of courgettes, tomaten, knoflook, basilicum, mozzarella en Parmezaanse kaas. 

Ingrediënten

6 personen

2  uien

2 teentjes knoflook

verse blaadjes basilicum

zonnebloem olie om te frituren

1 lt blik gepelde tomaten of neem passata

5 grote aubergines

400 g droge mozzarella

500 g Parmigiano reggiano

olijfolie

zout en versgemalen peper

patentbloem


Ingrediënten kaasbakje

De geraspte kaas  

Een kleine anti-aanbak koekenpan

Een vorm voor het kaasbakje   

Houten snijplank


Werkwijze

Snijd de aubergines in niet al te dikke plakken (max. 1cm). Doe er vervolgens water en zout bij en zet dit een paar uur in de koelkast.

Verhit een scheut olie in een pan en fruit de knoflook. Schenk er de tomaten bij en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en breng het aan de kook. Laat de saus lekker inkoken voor minimaal anderhalf uur. Dit kun je ook vervangen door passata.

Laat de aubergines uitlekken. Doe wat bloem op een werkvlak en haal de plakken aubergines door de bloem. Doe wat zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak de aubergine plakken rondom goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg er weer een laag keukenpapier op en leg hier de volgende aubergine plakken op en herhaal dit.

Snijd de mozzarella in niet al te dikke plakken en rasp de Parmezaanse kaas. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Pak een diepe ovenschotel en verdeel een lepel saus over de ovenschotel. Leg er dan een laag aubergines en vervolgens een laagje mozzarella met een paar blaadjes basilicum en een laagje kaas. Herhaal dit proces nog enkele malen en sluit af met de mozzarella. 

Dek de schaal af met aluminiumfolie  en zet hem 20 minuten in de oven. Haal daarna de folie eraf en bak het gerecht nog 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Neem de schaal uit de oven en laat hem voor het opdienen 5 minuten rusten. Dit gerecht kun je zowel koud als warm serveren.


Bereiding kaasbakje

Voor de decoratie maak je een soort bakje van de kaas, waar je straks de melanzane inlegt.

Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Bestrooi de bodem van de pan gelijkmatig met de kaas. Bak de kaas een aantal minuten op laag vuur. Eerst zal de kaas smelten en dan gaan schuimen. Wacht rustig af tot de kaas iets donkerder wordt. Haal dan de pan van het vuur en laat het iets afkoelen, zodat je de kaasplak op kunt scheppen. Leg de, nog flexibele kaasplak over een omgekeerde vorm (bijvoorbeeld een kopje of een glas). Zodra deze afkoelt wordt het krokant. Haal de kaas van de vorm en leg het op een houten snijplank. Maak de koekenpan met wat keukenpapier schoon voor dat je met de volgende begint.


Wijnkeuze

Grignolino d'asti DOC | Gatto Franscesco


Het is een atypische rode wijn, die eerder wordt gekenmerkt door delicatesse, frisheid en verfijning dan door de kracht en aromatische intensiteit. De Grignolino wijn heeft een robijnrode kleur die neigt naar granaat nogal gedraineerd, bijna transparant, De neus opent met een boeket van delicate aroma’s, van rozen en gedroogde bloemen waaraan tonen van kleine bessen en pittige nuances worden toegevoegd. In de mond is het aangenaam zacht, middelmatig van kracht met een fijne tannine structuur en een goede zuurgraad. Aan het einde sluit hij af met een karakteristieke bitter noot. De Grignolino is een zeer veelzijdige rode wijn aan tafel, goed te combineren met een koude schotel, bij voorgerechten met pasta, soepen, omeletten, als tweede gang met wit vlees of bij vissoep.


Waar is deze wijn verkrijgbaar : Grignolino d'asti DOC | Gatto Franscesco