Paniscia alla Novarese

Over het recept

Paniscia alla Novarese is een hele bijzondere risotto verrijkt met typische streekproducten, zoals salam d'la duja. een typische worst uit dit gebied van Piemonte die is bedekt met reuzel en bewaard in glazen potten. Een ander kenmerk van paniscia is de bouillon waarmee de rijst wordt gekookt, die wordt gemaakt met varkenszwoerd, bonen en koolsnippers... want aan tafel, weet je, er wordt niets weggegooid! En tot slot reuzel is een must in de boerenkeuken. Een robuust en stevig gerecht, kortom gemaakt om de buik te vullen en de geest te verheffen! 

Ingrediënten

4 personen

voor de bouillon

1/2 savooienkool

250 g borlottibonen

150 g varkenszwoerd

2 uien

2  bleekselderij

2 wortelen


voor de risotto

300 g Carnaroli rijst

2 el reuzel

200 g salami d'la duja of neem anders verse varkensworst

250 ml rodewijn

75 g varkenszwoerd

50 g boter

olijfolie naar smaak

zout en zwarte peper naar smaak

Werkwijze

Begin met het bereiden van de bouillon: voeg in een pan gevuld met heet water de gedroogde borlottibonen, een grof gehakt van wortel, bleekselderij en uien, het zwoerd in blokjes gesneden en de in reepjes gesneden savooiekool toe.

Dek de pan af en laat het minimaal 4 uur sudderen.

Als de bouillon klaar is met koken kun je beginnen met het bereiden van de rijst: verwijder het vel van de worst en doe dit samen met de reuzel in een pan met een antiaanbaklaag en laat het bruin worden.

Voeg de rijst toe en rooster het 3-4 minuten.  Als de rijst goed geroosterd is, meng dan alles met de rode wijn, en zet het vuur hoger om de wijn te laten verdampen.

Voeg de eerder bereide bouillon toe en kook de rijst verder. Voeg indien nodig meer bouillon toe om de rijst te laten koken.

Serveer de paniscia met wat versgemalen zwarte peper.

Wijnkeuze

Barbera d'Alba DOC 2017 | Benevelli Piero


De mooie diep robijnrode kleur van deze Barbera belooft veel goeds en dat wordt bevestigd in de mond. Pure Barbera wijn, veel jong rood fruit en mooie zuren. Fijn combineren met kaas en de iets "vettere" gerechten. Mooi rond en vol in de mond met een middellange afdronk. Fris is het kernwoord!


Waar is deze wijn verkrijgbaar : Barbera d'Alba DOC 2017 | Benevelli Piero