Fritto Misto

Over het recept

Fricassà mëscià is de Piemontese naam van dit geweldige gerecht uit de regionale gastronomische traditie. De Piemontezen frituren traditioneel in een mengsel van olie en boter, maar tegenwoordig gebruiken ze vooral zonnebloem of olijfolie. De meeste ingrediënten worden eerst door bloem, ei en fijn broodkruim gehaald, maar ook worden sommige groenten en vruchten in een beslagje gefrituurd. Sommige ingrediënten worden eerst gekookt. De componenten wisselen met het seizoen en de persoonlijke smaak. Voorbeelden zijn gefileerde kip, aardappel en kaaskroketjes, stukjes vlees, orgaanvlees (als je het lekker vindt), groenten en fruit.

Ingrediënten

4 personen

250 g griesmeel

1 ltr melk

1 citroen, geraspte schil

200 g kalfslever

200 g saucijsjes, in eenhapsstukjes

200 g lams- of kalfshersenen: verwijder zo goed mogelijk het fijne vlees, blancheer ze enkele minuten in zout water met 1 el azijn, tot ze stevig zijn, haal ze eruit, laat afkoelen en snijd ze in flinke stukken

200 g lams- of kalfszwezerik: verwijder het fijne vlees en blancheer ze 10 minuten in zout water met 1 el azijn, haal ze eruit

200 g kipfilet

200 g kleine lamskoteletjes

60 g kristalsuiker

2 appels

10 bitterkoekjes

1 l olie om in te bakken

100 g boter

4 eieren

paneermeel

1,2 dl water of melk

100 g bloem voor paneermeel, plus wat voor het beslag

8 middelgrote wortelen

1 aubergine

1 courgette

Werkwijze

Bereid eerst de zoete griesmeel voor. Breng in een pan de melk aan de kook met de geraspte schil van een citroen. Giet dan langzaam het griesmeel erbij, altijd roerend om klontjes te voorkomen.

Als je klaar bent, voeg je de suiker toe, roer je en verdeel je het griesmeel in een pan, waarbij je het oppervlak egaliseert. Wacht tot het is afgekoeld en snijd het dan in kleine stukjes. Neem al het vlees en snijd het in stukjes. Schil de appel, wortelen, courgette, aubergine en snijd in plakjes. Haal het vlees en het griesmeel door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en tenslotte door het paneermeel. Druk goed aan zodat het paneermeel perfect hecht. Frituur ze in de hete olie.

Meng voor een beslag van groenten en fruit, 100 g bloem met 1 ei en 1 el olijfolie en klop er circa 1,2 dl water of melk door - voldoende voor een licht, romig beslag. Doop in de appelschijfjes en bitterkoekjes en bak deze dan ook.

Zodra het vlees, de groenten en het griesmeel gebakken zijn, leg je ze met keukenpapier op een serveerschaal. Houd warm en serveer onmiddellijk

Wijnkeuze

Langhe Nebbiolo DOC 2018 | Oddero Luigi


Weer zo'n wijn waar wij als Nebbiolo fans heel blij van worden. Helder robijnrode kleur. Aroma van rozenblaadjes, rood fruit en een vleugje leer. Droog en aangenaam in de mond met lekkere pittige tannine. Aanhoudend wassende smaak van rijp fruit en specerijen.


Waar is deze wijn verkrijgbaar : Langhe Nebbiolo DOC 2018 | Oddero Luigi