Caponet

Over het recept

De Caponets, ook wel pèscòi genoemd, zijn een ander typisch voorgerecht om absoluut te proeven. De caponet zijn koolrolletjes gekookt in de oven en gevuld met een vulling gemaakt van gehakt varkensvlees en verkruimelde verse worst gekookt met ui, zout en peper, paneermeel, ei, geraspte kaas en soms met wat reuzel.

Ingrediënten

4 personen

12 savooiekool bladeren

300 g rundergehakt

200 g varkensgehakt

100 g rauwe ham

120 g geraspte parmezaanse kaas

1 ei

zout naar smaak

peper naar smaak

extra viergine olijfolie

Werkwijze

Open de koolbladeren voorzichtig en pas op dat je ze niet breekt. Was ze en blancheer ze een paar minuten in zout water. Als de bladeren zacht zijn geworden, laat ze uitlekken en laat ze drogen op een theedoek. Als de bladeren erg groot zijn, verdeel ze dan doormidden en verwijder altijd het centrale deel. Ontleed ze vervolgens en maak ze allemaal rechthoekig en uniform.

Maak ondertussen de vulling klaar. Meng in een kom het varkens- en rundergehakt met een ei, een scheutje olijfolie, geraspte kaas, zout, peper en de in dunnen stukjes gesneden rauwe ham.

Nu hoef je alleen nog maar je broodjes samen te stellen, neem de blaadjes en spreid ze over je werkblad, plaats dan een lepel vulling in het midden van elke rol en sluit tenslotte de blaadjes op zichzelf, in een poging om een vorm te geven die lijkt op die van een rol. Mocht je problemen ondervinden om een rol te maken, dan kun je dit oplossen met wat keukentouw, of gebruiker een cocktailprikker. Leg ze na bereiding op een ovenschaal, bestrooi het oppervlak met  Parmezaanse kaas en een scheutje olie.

Bak ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Eenmaal gegratineerd en goudbruin, zijn ze klaar om op tafel te worden geserveerd.


Wijnkeuze

Dolcetto d'Alba DOC 2018 | Benevelli Piero


Authentieke Dolcetto van Benevelli. Diepe paarsrode kleur. Aards aroma; rauw en veel fruit. Een mond vol fruit, sappig en fris typeren deze Dolcetto. Als aperitief, bij pasta of voor laat op de avond. Breed inzetbaar en altijd passend.


Waar is deze wijn verkrijgbaar : Dolcetto d'Alba DOC 2018 | Benevelli Piero