Bagna Cauda

Over het recept

Deze knoflookdipsaus voor rauwe groente is een prima voorbeeld van de Piemontese keuken. Het gerecht wordt het hele jaar door gegeten maar de Piemontezen associëren het vooral met de druivenoogst, het persen van de druiven, de geur van het gistende sap en de uitgelaten sfeer bij de rituelen en feesten rond de wijnmakerij. Bagna cauda is een saus die afkomstig is van het lang en geduldig koken van knoflook, olijfolie en ansjovis. Geserveerd op de tafel met een terracotta kookpan en warm gehouden dankzij een warmtebron, wordt de bagna cauda gegeten door hem te dompelen in rauwe en gekookte seizoengroenten, zoals paprika, bleekselderij, wortel, bloemkool, paddestoelen, venkel, artisjokharten, kardoen, bosui, rode biet, gekookte aardappel en aardperen.

Ingrediënten

4-6 personen

Voor het maken van de saus

500 ml room

4-6 teentjes knoflook (indien verkrijgbaar heeft rode knoflook de voorkeur: die is zoeter), gepeld

50 g boter

8-10 ansjovisfilets

versgemalen zwarte peper

grissini desgewenst)


Verschillende groenten naar keuze, zoals:

1 komkommer, geschild en in de lengte in repen gesneden

2-3 wortels, in de lengte in repen gesneden

1 gele en 1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in lengte in repen gesneden

1-4 stengels bleekselderij, in de lengte gehalveerd

6-8 bladeren van een krop jonge bindsla

8-10 kleine, stevige champignons

enkele bloemkoolroosjes

Werkwijze

Laat de room met de knoflook in 15-20 minuten koken. Smelt de boter in een fonduepan of een diepe steelpan. Snijd de ansjovisfilets fijn en leg ze in de boter. Verwarm ze heel zachtjes tot ze zijn gesmolten. Voeg de ingedikte knoflookroom toe. Prak de zacht geworden knoflook met een vork fijn en roer goed. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.

Was en snijd de groenten, dep ze droog en leg ze op een groot bord.

Zet de pan met saus op een warmhoudpitje in het midden van de tafel. Iedereen legt zelf groenten op zijn bord en doopt ze in de saus. Geef er eventueel grissini bij, die kun je ook heerlijk in de saus dopen.


Variatie

Een traditioneel bagna cauda maak je door 1 bol knoflook per persoon in wat melk te koken tot hij zacht is. Gooi de melk weg, verwijder de schil en vliesjes van de knoflook en prak het vruchtvlees fijn. Doe de knoflookpuree in een kookpot en voeg 50 g ansjovis en 100 ml olijfolie per persoon toe. Verwarm dit mengsel 20 minuten op laag vuur; laat het niet koken. Geef er rode paprika en kardoen bij.

Wijnkeuze

Nebbiolo d'Alba DOC 2018 | Rinaldi Francesco


Nabij het dorp Verduno maar in de Nebbiolo d'Alba appellatie worden de druiven verbouwd voor deze wijn welke qua Nebbiolo wijnen in onze top 3 staat. Harmonieus en stoer. Heldere roestbruin-rode kleur. Bijna etherisch aroma van wilde bloemen, bosgrond en rode bessen. Volle droge smaak waarbij de tannine prettig aanwezig is. Stond op het kerstmenu dit jaar en zou dat bij iedereen moeten staan!


Waar is deze wijn verkrijgbaar : Nebbiolo d'Alba DOC 2018 | Rinaldi Francesco