Acciughe al Verde

Over het recept

Ansjovis met een groene kruidensaus, lekker als antipasto met knapperig vers brood. Piemonte grenst niet aan zee en er wordt dan ook niet veel vis gegeten, maar ansjovis is een uizondering; die wordt, ingelegd in zout, vanaf de Liguirische kust door de Bergen naar Piemonte vervoerd. Hoe het ook zij, ansjovis is een belangrijk onderdeel van de Piemontese keuken geworden en wordt vaak opgediend met een frisse groene kruidensaus, die mooi contrsteert met de scherpe zoutheid van de vis.

Ingrediënten

4 personen

20 in zout ingelegde ansjovisjes, of ansjovis op olie

1 teentje knoflook

1 bosje bladpeterselie

handvol verse basilicumblaadjes

1 kleine Spaanse peper, van zaad ontdaan

de dooiers van 2 hardgekookte eieren

175 ml olijfolie

sap van een halve citroen

Werkwijze

Was de ansjovisjes onder koud stromend water om het zout te verwijderen. Verwijder met een scherp mes de middengraat en eventuele andere grotere graten. Laat de schoongemaakte ansjovis op een theedoek drogen.

Als je ansjovis op olie gebruikt, laat de vissen dan uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

Leg de teentjes knoflook in water, breng dit aan de kook en kook ze 3 minuten. Zo krijgt de knoflook een milde, zoete smaak. Druk de tenen uit de schilletjes, doe de knoflook met alle ingrediënten behalve behalve de ansjovis in een foodprocessor en laat de machine draaien tot er een gladde, dikke saus ontstaat.

Schep een beetje van deze groene saus in een schaal, schik er een laag ansjovis op en schenk daar weer wat saus over. Ga zo door tot alles op is en laat de schaal ten minste 1 à 2 uur bij kamertemperatuur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.


Serveer dit gerecht als antipasto met knapperig, vers brood waar je royaal (ongezouten) boter op gesmeerd hebt.


Wijnkeuze

Geen wijnkeuze