Panna cotta

Over het recept

Panna cotta betekent gekookte room. En dat is het ook. Het is een dessert uit Piemonte dat gemaakt is van slagroom dat je aan de kook brengt. Er gaan geen eieren in. Het krijgt zijn smaak door het vanillestokje dat je mee laat koken.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 400 ml slagroom

  • 200 ml volle melk

  • 1 vanille stokje

  • 2 blaadjes gelatine

  • 4 eetlepels suiker

  • 600gr rood fruit naar keuze (mag ook diepvries zijn)

Werkwijze

  • Leg het blaadje gelatine in een laag bakje met koud water en laat voor 20 minuten weken.

  • Doe de room en de melk in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

  • Doe het merg en de lege helft bij de room en verwarm mee. Doe de suiker erbij. Doe dit naar smaak. Dus begin met wat minder (bv 2 kleine lepels) en voeg later nog een beetje toe als je meer van zoet houdt. Breng tegen de kook aan, maar laat het niet koken. Haal het stokje eruit.

  • Knijp de gelatine uit en meng door de room. Blijf roeren en laat het even staan. Roer dan nog eens goed en schenk het in glaasjes. Zet afgedekt in de koelkast voor zeker 3-4 staan.

  • Maak ondertussen de saus. Doe de vruchten in een steelpannetje en kook de vruchten met wat suiker (ook weer naar snaak) tot moes. Pureer met een staafmixer. Wil je een gladde saus? haal de moes dan door een zeef.

  • Stort ze in een diep bord. Doe dit door de glaasjes eerst in een bakje heet water te zetten. Ze smelten dan iets aan de zijkanten, waardoor ze eenvoudig uit de vorm komen. Als je panna cotta in glaasjes serveert, dan schenk je een laagje saus in het glas bovenop de panna cotta. Zet de rest van de saus in een leuk kannetje op tafel.

Wijnkeuze

Malvasia di Castelnuovo don Bosco

Zeer bijzondere specialiteit uit het Noorden van Italië. Deze rode variant van de Moscato d’Asti is licht mousserend en zeer verfrissend en zacht van smaak. De rode Malvasia druif wordt laat geoogst en heeft zodoende veel zonuren gekregen. De zon zorgt voor de optimale hoeveelheid fruit in deze wijn. Eigenschappen van licht overrijp rood fruit zoals framboos, kers, aardbei en cassis kenmerken deze fantastische wijn. Door het lage alcohol percentage van slecht 6,5% is de wijn ook ideaal te schenken als aperitief. Verder is de wijn perfect te combineren met lichte desserts of gerechten van fruit. Deze wijn is op dit moment op dronk en kan nog drie jaar bewaard worden. De ideale serveertemperatuur voor deze wijn is ongeveer 10 graden Celsius.


Verkrijgbaar bij : Malvasia di Castelnuovo don Bosco