Caponet

Over het recept 

De Caponets, ook wel pèscòi genoemd, zijn een ander typisch voorgerecht om absoluut te proeven. De caponet zijn koolrolletjes gekookt in de oven en gevuld met een vulling gemaakt van gehakt varkensvlees en verkruimelde verse worst gekookt met ui, zout en peper, paneermeel, ei, geraspte kaas en soms met wat reuzel.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 8 savooiekool bladeren

  • 250 g half om half gehakt

  • 100 g salami worst

  • 1 ei

  • zout naar smaak

  • peper naar smaak

  • extra vergine olijfolie

  • 1 snufje nootmuskaat

  • 1 takje peterselie

  • 3 salieblaadjes, gehakt

  • 1 knoflook, gepeld


Kaassaus

  • ......g Parmezaanse kaas

  • .....ml verse room

Werkwijze

  • Maak 8 grote bladeren van de kool, spoel ze af en dompel ze 4-5 minuten in een pan met ruim kokend, lichtgezouten water. Giet ze af en spreid ze uit op absorberend keukenpapier om te drogen. Leg de bladeren tussen 2 vellen keukenpapier en plet de ribben in het midden om ze zacht te maken. klop ze zachtjes met een vleeshamer of de onderkant van een kopje om ze zacht te breken. Als de bladeren erg groot zijn, verdeel ze dan doormidden en verwijder altijd het centrale deel. Ontleed ze vervolgens en maak ze allemaal rechthoekig en uniform.

  • Maak ondertussen de vulling klaar. Verkruimel de worst, bak hem bruin in een pan met antiaanbaklaag en laat het uitlekken op keukenpapier. Giet het gehakt in een kom, voeg de worst, peterselie, salieblaadjes, knoflook, ei , nootmuskaat, zout en peper en meng het goed door elkaar.

  • Nu hoef je alleen nog maar de rolletjes samen te stellen, neem de blaadjes en spreid ze over je werkblad, plaats dan een lepel vulling in het midden van elke rol en sluit tenslotte de blaadjes op zichzelf, in een poging om een vorm te geven die lijkt op die van een rol. Mocht je problemen ondervinden om een rol te maken, dan kun je dit oplossen met wat keukentouw, of gebruik een cocktailprikker. Leg ze na bereiding op een ovenschaal, bestrooi het oppervlak met  Parmezaanse kaas en een scheutje olie.

  • Bak ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Eenmaal gegratineerd en goudbruin, zijn ze klaar om op tafel te worden geserveerd.

Ik kies ervoor om nog een kaassaus te maken. 

  • Rasp de Parmezaanse kaas

  • Verwarm de room of de melk in een steelpan, wanneer het kookt, doe het vuur uit en doe er vervolgens de geraspte kaas bij en kop dit op met een garde.

  • Doe de kaassaus op een bord en leg hier 1 of 2 rolletjes op.


Wijnkeuze

Dolcetto d'Alba DOC 2018 | Benevelli Piero


Authentieke Dolcetto van Benevelli. Diepe paarsrode kleur. Aards aroma; rauw en veel fruit. Een mond vol fruit, sappig en fris typeren deze Dolcetto. Als aperitief, bij pasta of voor laat op de avond. Breed inzetbaar en altijd passend.


Verkrijgbaar bij : Dolcetto d'Alba DOC 2018