De wijnen van Piemonte

‘Aan de voet van de bergen,’ dat betekent de naam van de noordwestelijke Italiaanse streek Piemonte. Dit relatief onbekende deel van Italië strekt zich verder licht glooiend uit. Het perfecte landschap voor lieflijke dorpjes, spannende steden als Turijn en voor de lekkerste delicatessen, van de beroemde truffels tot wijnen zoals de Barolo en Moscato d’Asti. Gehaast wordt er niet in Piemonte.

Piemonte

Wijngebieden

De wijngebieden van Piemonte liggen voornamelijk in de uitlopers de Appenijnen, het gebergte dat in Italië van noord naar zuid loopt. De belangrijkste wijngebieden, de Langhe, de Roero en de Monferrato, zijn daar te vinden. Enkele kleinere wijngebieden zijn te vinden ten noordwesten van Turijn en in het noorden van Piemonte, ten zuidwesten van de grote meren.Piemonte is het beste wijngebied van Italië, nog meer dan Toscane en de andere Italiaanse wijngebieden. 

Druivensoorten

De beroemdste wijn uit Piemonte is zonder twijfel de Barolo, genoemd naar het gelijknamige stadje op 30 km van Alba. Twee derde van de wijnen van Piemonte is rood. De belangrijkste druif voor het maken van rode wijn is de Nebbiolo, het is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de meest beroemde rode wijnen van Piemonte. De Nebbiolo is niet de meest aangeplante blauwe druif. Dat is de Barbera, gevolgd door de Dolcetto en de Brachetto.

Martinodipiemonte werkt samen met een tweetal importeurs van wijnen uit Piemonte. Je kunt onze wijnen rechtstreeks bestellen bij de volgende importeurs.
Selectie van wijnflessen

Piemonte wijnen kopen