"Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten" 
George Bernard Shaw

Piemontese keuken

Wie wel eens van de Piemontese keuken heeft genoten, wil eigenlijk nooit meer anders eten. La cucina Piemontese kent twee stromingen: de volkse, boerse keuken en de meer verfijnde keuken. De volkse variant is gebaseerd op eenvoudige ingrediënten, te weten vlees, kaas en granen. Dit zijn producten die het land zelf voortbrengt. Het Huis van Savoye heeft lange tijd Piemonte gedomineerd. Deze invloed zie je terug in de twee richting, namelijk die van verfijnde, rijke gerechten. Tot op de dag van vandaag vind je de betekenis daarvan op de tafel terug. Bekijk hier de recepten

Rijke voedingsbodem

De Piemontese keuken kenmerkt zich door pure gerechten. Piemonte huisvest op vruchtbare grond. Op de vlakten in het noorden verbouwen de boeren voornamelijk granen en dan vooral rijst. Zoveel rijst, dat de provincies Novara en Vercelli alleen al ongeveer 60% van de landelijke rijstproductie voor hun rekening nemen. Nu verwacht je misschien geen rijstproductie in Europa. Door het subtropische klimaat is de teelt van rijst mogelijk. Daarnaast is de groente- en fruitteelt goed ontwikkeld. Het vee op de vele bergweiden zorgt voor de productie van zowel vlees als zuivelproducten. Bovendien is het gebied rijk aan voortreffelijke delicatessen, zoals de witte truffel. 

Truffels

Een truffel is een soort knolletje dat in de grond op de wortels van bomen groeit. Speciale truffelhonden gaan met een truffeljager op jacht naar dit gouden goedje. Alba is hierbij de truffelstad van Piemonte. De truffelregio bestaat uit Monferrato, in de omgeving van Asti en de Langhe. De Piemontese keuken maakt graag gebruik van truffel. De smaak en geur zijn uitgesproken aards. Het is daarom vergelijkbaar met champignons. De rijkdom van de Piemontese keuken komt verder tot uiting andere prachtproducten zoals champignons, kaas, vlees, wild, groenten en de hazelnotem. De Nutellafabriek staat immers in Turijn. Vergeten we bijna het belangrijkste product van de regio: wijn. De Piemontese keuken en wijn gaan dientengevolge hand in hand.

Slow food
Tot slot is slow food uitgevonden in deze regio van Italië. De gastronomie draait om lang tafelen in goed gezelschap. Meergangendiners met mooie wijn of het nu voor een lunch of diner van enkele uren zijn eerder standaard dan uitzondering.

La Cucina Piemontese heeft veel traditionele gerechten, maak een keuze uit de meest representatieve gerechten met soms een uitstapje. Je kunt deze volgens de traditionele manier bereiden. Probeer ze eens uit. Of kies voor een van onze privé chefs