Oorspronkelijk werd grappa gemaakt om het overschot aan trosdruiven na de oogst niet weg te hoeven gooien. De eerste officiële geschriften waarin vermelding wordt gemaakt van de drank, dateren van het begin van de 17e eeuw. Hoogstwaarschijnlijk bestaat grappa wel al veel langer. Het woord grappa komt van 'grappolo', Italiaans voor druiventros. De inwoners van het stadje Bassano del Grappa beweren echter dat de drank naar hun plaats is vernoemd. De smaak van grappa verschilt naar gelang de gebruikte druivenrassen en -restanten, rijpingsduur, en óf en hoe lang de grappa op hout heeft gerijpt. Een grappa die van één enkel druivenras gemaakt is, heet grappa monovitigno. Jonge grappa's zijn relatief scherp en droog van smaak, terwijl gerijpte grappa's veel zachter zijn. Een jonge grappa kan het best koud gedronken worden (8-12'C). Een oudere grappa smaakt het lekkerst op kamertemperatuur (18'C).

Productiegebieden

Grappa mag alleen grappa heten als het geproduceerd wordt in bepaalde geografische productieregio's, volgens strenge regels. Deze gecontroleerde AOC's zijn:

  • Grappa di Barolo

  • Grappa del Piemonte

  • Grappa della Lombardia

  • Grappa dellálto Adige/Sudtiroler Grappa

  • Grappa del Friuli

Productieproces

Net als andere brandewijnen wordt grappa gedistilleerd uit gefermenteerd sap. Dit sap komt van druiven, druivenschillen, pitten en andere bestanddelen die na de wijnbereiding overblijven. Het destillaat is helder en transparant van kleur en bevat 37,5 tot 60% alcohol. In de praktijk hebben de meeste grappa's een alcoholpercentage van ongeveer 40%. Het overgrote deel van de geproduceerde grappa's wordt na het destilleren een maand of 6 in glazen flessen gebotteld, voordat het verkocht wordt. Sommige producenten voegen vruchtensiroop of kruiden aan hun grappa toe om deze wat aromatischer te maken. Deze grappa's worden grappa aromatizzata genoemd.

 

Rijping

In tegenstelling tot cognac en armagnac is grappa zonder rijping al goed drinkbaar. Toch zijn de langer op hout gerijpte grappa's veel complexer en zachter van smaak. De duur van de rijping is afhankelijk van de grootte van de vaten en de houtsoort waarvan ze gemaakt zijn. Gebruikt worden onder andere eiken, acacia, kastanje en hout van bepaalde fruitbomen. De grappa neemt de aroma's van het hout op en krijgt een gelige kleur.

Leeftijdsaanduiding

Al naar gelang de leeftijd en de wijze van rijpen, wordt grappa in 4 verschillende categorieën ingedeeld:

  • Grappa giovane: wordt kort na het distillatieproces gebotteld

  • Grappa affinata in legno: minder dan 12 maanden gerijpt op hout

  • Grappa vecchia of invecchiata: maximaal 18 maanden gerijpt op hout

  • Grappa stravecchia of riserva: minimaal 18 maanden gerijpt op hout

 

Grappa is een Noord-Italiaanse gedistilleerde drank die bereid wordt uit de restanten van druiven na de wijnbereiding.

 

Mijn favoriete grappa van Berta - http://www.distillerieberta.it/