capunet.jpg

Capunet

De capunets zijn koolrolletjes gevuld met vlees dat typisch is voor de Piemontese traditie: gemakkelijk te maken en volledig glutenvrij.

Of je ze nu capunet of pes coi hebt horen noemen, het Piemontese recept voor deze heerlijke koolrolletjes is hetzelfde, gemakkelijk te bereiden en met gegarandeerd resultaat. Typisch voor de Piemonte-traditie. Gevulde kool leent zich perfect om te worden gevuld, zowel vanwege de grootte van de bladeren, die gemakkelijk kunnen worden opgerold om de broodjes te maken, als vanwege de smaak en textuur, en het is perfect.

In het recept zullen we gemengd rundergehakt en varkensvlees en rauwe ham gebruiken, waardoor een vulling ontstaat die zelfs perfect is voor degenen die een glutenvrij dieet volgen.

INGREDIËNTEN - 4 personen

12 savooiekool bladeren

300 g rundergehakt

200 g varkensgehakt

100 g rauwe ham

120 g geraspte parmezaanse kaas

1 ei

zout naar smaak

peper naar smaak

extra viergine olijfolie

 

WERKWIJZE

Open de koolbladeren voorzichtig en pas op dat je ze niet breekt. Was ze en blancheer ze een paar minuten in zout water. Als de bladeren zacht zijn geworden, laat ze uitlekken en laat ze drogen op een theedoek. Als de bladeren erg groot zijn, verdeel ze dan doormidden en verwijder altijd het centrale deel. Ontleed ze vervolgens en maak ze allemaal rechthoekig en uniform.

Maak ondertussen de vulling klaar. Meng in een kom het varkens- en rundergehakt met een ei, een scheutje olijfolie, geraspte kaas, zout, peper en de in dunnen stukjes gesneden rauwe ham.

Nu hoef je alleen nog maar je broodjes samen te stellen, neem de blaadjes en spreid ze over je werkblad, plaats dan een lepel vulling in het midden van elke rol en sluit tenslotte de blaadjes op zichzelf, in een poging om een vorm te geven die lijkt op die van een rol. Mocht je problemen ondervinden om een rol te maken, dan kun je dit oplossen met wat keukentouw, of gebruiker een cocktailprikker. Leg ze na bereiding op een ovenschaal, bestrooi het oppervlak met  Parmezaanse kaas en een scheutje olie.

Bak ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Eenmaal gegratineerd en goudbruin, zijn ze klaar om op tafel te worden geserveerd.

WIJNKEUZE | Dolcetto d'Alba DOC