Bonet Piemontese agli amaretti e rum con salsa amarene

Chocolade pudding bereid met rum en amaretti geserveerd met een saus van amarene kersen

Ingrediënten (8 personen)

 • 400 ml melk

 • 100 ml slagroom

 • 150 gram amaretti of bitter koekjes

 • 4 grote eieren ( 1 eierdooier + 3 eieren)

 • 50 gram cacao poeder

 • glaasje rum plus een beetje amaretto

 • 100 gram kristalsuiker

 • 200 gram witte basterdsuiker voor de karamel

 • 4 el water voor de karamel

 • pot met amarene kersen

 • cake vorm

 • ovenschotel

 • steelpan

 

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.

 2. Kook de basterdsuiker met het water in een koekenpan tot een goudkleurige siroop en laat deze karamelliseren. Schenk de karamel in de cakevorm rond, zodat de karamel goed over de bodem wordt verdeeld. Zet weg.

 3. Verwarm de melk en de slagroom, en doe de koekjes erbij en maak de koekjes fijn en klop het goed door, kook dit vervolgens voor 5 minuten.

 4. Klop de eieren en de kristalsuiker met een mixer door elkaar tot een bleke, luchtige massa, doe de  cacao poeder, de rum en een beetje amaretto en voeg dit al kloppend toe bij het mengsel van de melk en de koekjes of andersom

 5. Zet een ovenschaal met heet water in de oven en zet het cakevorm hierin; het water moet tot op een derde ervan komen. Bak een de bonèt in de oven.

 6. Haal de bonèt uit de oven, laat het dessert in de vorm afkoelen, en zet het dan voor 2 uurtjes in de koelkast.

 7. Snijd het dan met een scherp mes los van de binnenkant van de vorm. Stort de bonèt omgekeerd op een bord, en snijd dit een stukken de dikte is afhankelijk van  het aantal gasten. (je kunt de bonet gewoon in de koelkast bewaren doe er wel plastic folie over). 

 8. Als laatste doe je de amarene kersen overheen.

Wijnkeuze

Bij dit mooie dessert hoort een Brachetto d'aqui of Birbet

 

De Brachetto is een rode druivensoort die al eeuwenlang in Piemonte verbouwd wordt.

Het belangrijkste aanplantgebied is momenteel de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen. 

Deze bestaat zowel als een licht mousserende frizzante als een mousserende spumante variant, die eigenlijk altijd zoet of licht zoet is.In beide gevallen wordt de wijn gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol, en Brachetto heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte van maar 5 tot 7 %. Deze manier van wijnmaken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti, zodat de Brachetto ook wel de “rode Moscato” genoemd wordt.

Het andere wijngebied waar wijn van de Bracheto gemaakt wordt is de Roero, waar de locale variant van deze wijn “Birbet” heet. Deze wijn wordt overigens gemaakt van een eigen variëteit van de druif, de ‘Brachetto a grappolo lungo’. Birbet is ook licht mousserend en met een laag alcoholgehalte van ca 6%, en wijkt qua smaak niet zo heel veel af van de Brachetto d’Acqui.

Kenmerkend voor de Brachetto is de bleke, lichtrode kleur en wijnen met een lichte body. Het is een aromatische druif met een smaak met opvallende florale tonen van geranium en rozenblaadjes, en heel veel rood fruit, met name aardbeien en frambozen. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte!