bicerin-piemontese.jpeg

Bicerin

De naam bicerin in het Piemontese dialect betekent klein glas: en dit is precies de aard van de drank waarmee we vandaag te maken hebben. Volgens de algemene geschiedenis werd de bicerin uitgevonden in het historische  'Caffè Al Bicerin' (dat later dezelfde naam kreeg) op het Piazza della Consolata in Turijn; deze koffie is een van de oudste in Italië, met een oorsprong die teruggaat tot 1763, en houdt nog steeds het geheim van de doses waarmee je de originele bicerine kunt bereiden. Wat zeker is, zijn de ingrediënten: chocolade, koffie en melkroom.  Bicerin is een drank die zo beroemd is in Turijn dat het in 2001 werd erkend als "traditionele Piemontese drank" en op de lijst van traditionele Italiaanse voedingsproducten kwam te staan.

INGREDIËNTEN - 4 personen

4 kopjes espresso

30 ml melk

200 g pure chocolade

50 ml verse room

 2 el suiker

 

WERKWIJZE

Klop de slagroom maar niet te dik. Maak de koffie in je favoriete koffiezetapparaat en smelt ondertussen de chocolade in de melk au-bain-marie en voeg de suiker toe. Roer en verwarm, en giet dan in het glas. Voeg de koffie toe en meng opnieuw, en bedek met een laagje verse room. Je bicerine is klaar om te proeven!