Bagna-Cauda.jpg

Bagna Cauda

Deze knoflookdipsaus voor rauwe groente is een prima voorbeeld van de Piemontese keuken. Het gerecht wordt het hele jaar door gegeten maar de Piemontezen associëren het vooral met de druivenoogst, het persen van de druiven, de geur van het gistende sap en de uitgelaten sfeer bij de rituelen en feesten rond de wijnmakerij. Bagna cauda is een saus die afkomstig is van het lang en geduldig koken van knoflook, olijfolie en ansjovis. Geserveerd op de tafel een terracotta kookpan en warm gehouden dankzij een warmtebron, wordt de bagna cauda gegeten door hem te dompelen in rauwe en gekookte seizoengroenten, zoals paprika, bleekselderij, wortel, bloemkool, paddestoelen, venkel, artisjokharten, kardoen, bosui, rode biet, gekookte aardappel en aardperen.

INGREDIËNTEN - 4-6 personen

SAUS

500 ml room

4-6 teentjes knoflook (indien verkrijgbaar heeft rode knoflook de voorkeur: die is zoeter), gepeld

50 g boter

8-10 ansjovisfilets

versgemalen zwarte peper

grissini desgewenst)

 

VERSCHILLENDE GROENTEN NAAR KEUZE, ZOALS:

1 komkommer, geschild en in de lengte in repen gesneden

2-3 wortels, in de lengte in repen gesneden

1 gele en 1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in lengte in repen gesneden

1-4 stengels bleekselderij, in de lengte gehalveerd

6-8 bladeren van een krop jonge bindsla

8-10 kleine, stevige champignons

enkele bloemkoolroosjes

 

WERKWIJZE

Laat de room met de knoflook in 15-20 minuten inkoken. Smelt de boter in een fonduepan. Snijd de ansjovisfilets fijn en leg ze in de boter. Verwarm ze heel zachtjes tot ze zijn gesmolten. Voeg de ingedikte knoflookroom toe. Prak de zacht geworden knoflook met en vork fijn en roer goed. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.

Was en snijd de groenten, dep ze droog en leg ze op een groot bord.

Zet de fonduepan met saus op een pitje in het midden van de tafel. Iedereen legt zelf groenten op zijn bord en doopt ze in de saus. Geef er eventueel grissini bij, die kun je ook heerlijk in de saus dopen.

 

VARIATIE

Een traditioneel bagna cauda maak je door 1 bol knoflook per persoon in wat melk te koken tot hij zacht is. Gooi de melk weg, verwijder de schil en vliesjes van de knoflook en prak het vruchtvlees fijn. Doe de knoflookpuree in een kookpot en voeg 50 g ansjovis en 100 ml olijfolie per persoon toe. Verwarm dit mengsel 20 minuten op laag vuur; laat het niet koken. Geef er rode paprika en kardoen bij.

WIJNKEUZE | Barbera d'Asti DOCG